Prisad och uppskattad i hela världen

På bara ett år har Mats Sjöstrand nästan dubblat både omsättning och antalet anställda. Men resan har bara börjat för den drivna entreprenören. Med hela världen som arbetsplats, finns det bara en väg för A.M.O Klimatteknik i Oskarshamn – uppåt.

– Jag startade företaget 2011 och det har varit en smått otrolig resa. Det har gått så fort att jag knappt hunnit reflektera, känner mig nästan lite fartblind. Marknadsföring har jag inte haft behov av, säger han.

Mats Sjöstrand arbetar tätt ihop med dottern Emelie Eriksson, som jobbar med administrationen.

Mats Sjöstrand arbetar tätt ihop med dottern Emelie Eriksson, som jobbar med administrationen.

Tillväxten har varit stadig och år 2014 ökade omsättningen med imponerande 119 procent. Detta i kombination med en god lönsamhet och sunda finanser, gjorde att Mats Sjöstrand och A.M.O Klimatteknik mottog Årets tillväxtpris av Almi Företagspartner på årets version av Oskarsgalan i mars.
– Jätteskoj förstås. Men det är tack vare ”gubbarna”, alltså mina anställda, som vi kommit så långt. Vi är ett bra gäng som drar åt samma håll. Då är det enkelt att vara företagare.
A.M.O Klimatteknik installerar och servar olika typer av klimatprodukter, både för privatpersoner och företag. De erbjuder kort sagt det mesta inom kyla, värme och ventilation. Det som skiljer dem från mängden är att deras tjänster efterfrågas över hela världen.
– Vi är duktiga inom offshore-branschen, alltså på oljeplattformar, båtar och så vidare. Det är lite speciellt. Just nu håller vi till exempel på med ett eldistributionsprojekt i Kongo. Elektricitet ska utvinnas ur Kongofloden till alla gruvdistrikt i området och vi hjälper till med kylan i anläggningen, berättar Mats Sjöstrand.
Ett annat annorlunda projekt var när A.M.O Klimatteknik fick vara med att bygga om Östersjöns största passagerarfartyg Silja Europa till ett flytande hotell. Färjan låg då förtöjd utanför Australien.
– Vi fick sälja en del av utrustningen och installera den på plats. Det blev många vändor till andra sidan jorden. Totalt tog ombyggnationen ett år. Riktigt häftigt att ett företag i Oskarshamn får vara med om något sådant!
Men A.M.O Klimatteknik är inte bara bra på bortaplan. Hemma i Oskarshamn anlitas de flitigt, bland annat för byte av all värme och ventilation på det nya Worldclass-gymmet.
– Vi har en stor kundstock hos både företag och fastighetsägare, som återkommer gång på gång. Många av dem har också serviceavtal med oss. Vi rycker ut när som helst om det skulle vara något.
Vad är det då som gör A.M.O Klimatteknik så framgångsrikt? Svaret är: långsiktiga affärsuppgörelser, annorlunda lösningar anpassade efter kundens bästa och ett stort intresse och engagemang för yrket.
– Redan vid 20 års ålder sa jag att jag skulle kunna allt inom yrket. Började som processtekniker, halkade in på ventilationsservice och sedan kom resten av sig självt, så som kyla och värme. Allt hänger ihop i en fastighet. Det gäller att kunna se helhetsbilden, vara lyhörd för kundens behov och se ett steg längre. Vi ifrågasätter konsulter och tänker utanför boxen. För mig handlar det inte om att tjäna mycket pengar snabbt, utan erbjuda ett sjyst pris för ett tekniskt system som fungerar optimalt både för drifts- ekonomin och miljön, säger han.
Ett koncept som fungerar – företaget har bokningar långt in på hösten i år. Och A.M.O Klimatteknik ser ut att landa på 20 miljoner kronor i omsättning 2016, nästan en fördubbling mot föregående år. Dessutom har sex anställda blivit elva.
– Det var nog ingen som trodde att vi skulle växa så mycket vid starten för fem år sedan, säger Mats Sjöstrand och ler.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Årets tillväxtpris

A.M.O Klimatteknik vann Årets tillväxtpris på Oskarsgalan i mars. Priset delades ut av Almi Företagspartner.
Motivering: ”Årets vinnare av tillväxt- priset har haft en imponerande utveckling. Med en tillväxt för 2014 på 119 %, god lönsamhet och sunda finanser har man etablerat sig som ett respekterat företag inom sin bransch. Ledstjärnan har varit kvalitet, leveransprecision och miljötänk. Värdig vinnare är Mats Sjöstrand, A.M.O Klimatteknik AB.”

Mats Sjöstrand
Ålder: 48 år
Bor: Döderhult, Oskarshamn
Familj: Dottern Emelie, 28 år
Yrke: Vd på A.M.O Klimatteknik
Aktuell med: Pristagare på Oskarsgalan

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.