Saneringen – statlig prioritet

Drygt en halv miljard kronor. Saneringen är omfattande – men så kommer också en stor andel av Sveriges dioxinutsläpp i Östersjön just från Oskarshamns hamn.

gruppbild-kontrollanerna-bat-2

En vacker, glittrande yta men en botten som innehåller stora mängder tungmetaller och dioxiner. Kommunens miljökontrollanter Tim Ekstam, Mikael Tvingsell, Anette Öckervall, Thomas Björklund och Susan Green Ekström håller koll på att vattnet inte grumlas för mycket under själva muddringen.

Ända sedan mitten av 1800-talet har industriell verksamhet förorenat vattnet i Oskarshamns hamnbassäng. Inte förrän 1969 trädde miljöskyddslagen i kraft, vilket innebar ökade krav på industrin att reglera utsläpp i vatten och luft.
Undersökningar har sedan visat att det finns stora mängder tungmetaller i sedimenten på botten. Alltifrån arsenik och bly, till kadmium och kvicksilver. Men det finns också dioxiner, ett samlingsnamn för ämnen och föroreningar som är mycket långlivade och giftiga. Dioxinerna, som är fettlösliga, transporteras via näringskedjorna och samlas i fettvävnaden hos djur och människor. Höga halter kan bland annat orsaka beteendestörningar, cancer och påverka fortplantningsförmågan.
– Dioxiner är bland de farligaste ämnen som finns. I dagsläget släpps 1,9–2,4 gram dioxiner ut i Östersjön varje år och i Oskarshamn finns en av de allvarligare föroreningskällorna. Varje gång det går ett fartyg i hamnen grumlas de upp. Det känns därför väldigt angeläget för Naturvårdsverket att få bukt med detta och minska belastningen på Östersjön. Det blir vår dyraste sanering hittills, ett helt års bidragspengar totalt. Därför är det också väldigt positivt att kommunen tagit på sig ansvaret som huvudman och genomför åtgärderna som behövs, säger Carl Mikael Strauss, chef för sektionen Klimatklivet och förorenade områden på Naturvårdsverket.
Länsstyrelsen i Kalmar län spelar en stor roll som kontaktperson mellan Naturvårdsverket och kommunen i projektet, till exempel med alla bidragsansökningar.
– Länsstyrelsen är statens förlängda arm och även tillsynsmyndighet för saneringen. Det innebär att vi inspekterar området, granskar rapporteringen och finns tillgängliga för direkta frågor när oväntade händelser sker i muddringsarbetet, säger Åsa Axheden, chef för Miljöenheten.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist & Oskarshamns kommun

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.