Ett glädjehopp för Kristdalas ungdomar

Till årsskiftet öppnar den nya, kommunala fritidsgården vid torget i Kristdala. En julklapp från fritidskontoret som tas emot med öppen famn av invånarna – speciellt ungdomarna.
– Längtar som bara den, säger en lycklig tolvåring vid namn Tove Magnusson.

ny-fritidsgard-k-dala-1

Äntligen! Kristdalas ungdomar får en fritidsgård igen. Ett härligt glädjebesked förstås. På bilden syns föreningsmänniskan Ingrid Thornberg, fritidschefen Daniel Stenberg, kristdalabarnen Victor Berggren, Simon Svensson och Tove Magnusson, Annicka Gunnarsson, samhällsföreningen och Maria Norberg, fritidsgårdschef på fritidskontoret.

Kristdala fritidsgård blir den fjärde i kommunen och är något som fritidskontoret arbetat för sedan januari, tillsammans med Kristdala samhällsförening.
– Politiken har avsatt pengar för att hitta en kommunal lösning i år, mycket på grund av att samhällsföreningen har varit så drivande i frågan. Nu kan vi glatt meddela att fritidsgården är på gång! Renoveringen pågår för fullt och vi letar även efter en passande person som fritidsledare, säger fritidschefen Daniel Stenberg.
Efterfrågan är stor för en mötesplats inomhus i Kristdala. I dagsläget träffas ungdomarna på torget men har ingenstans att vara så fort det blir kyligare ute.
– Det är tråkigt att bara vara hemma. Ska bli jättekul att ha något att göra om kvällarna och kanske träffa nya kompisar, säger Victor Berggren, tolv år.
Planen är att öppna fritidsgården till årsskiftet i den tomma lokalen där Tempo en gång huserade, alldeles invid torget. När renoveringen är färdig blir det en cafeteria med cafébord, en tv-spelshörna med soffor, tv och Xbox 1, biljardbord och pingisbord (skänkt av nyinflyttade kristdalabor), scen med ljus och ljud med mera.
– Jättespännande att följa projektet, det händer något nytt varje vecka. Tanken är att verksamheten ska rikta sig till barn/ungdomar i mellanstadieåldern och uppåt. Planerar att ha öppet tisdags- och onsdagskvällar samt varannan fredag till en början, säger Maria Norberg, chef för de kommunala fritidsgårdarna.ny-fritidsgard-k-dala-2
När lokalerna ändå görs om i Kristdala passar Oskarshamns kommun på att skapa synergieffekter. I samma lokaler blir det även bibliotek, konferenslokaler för föreningslivet och gemensamt kök. Biblioteket ska enligt planen flytta in sommaren 2017.
– Det blir en riktigt bra mötesplats i Kristdala! Jättekul att kommunen vill stötta oss på det här sättet och ser att det finns driv i samhället. Vi har faktiskt flera nyinflyttade som aktivt valt att flytta hit för att det händer så mycket i Kristdala, säger Annicka Gunnarsson, sekreterare i samhällsföreningen, och får medhåll från fritidschefen Daniel Stenberg:
– Engagemanget är verkligen stort här och det var också det som gjorde att vi vågade satsa. Det känns extra kul att fritidsgården får bästa läget i Kristdala, säger han.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Fritidsgård i Kristdala

Kristdala har inte haft någon fritidsgård på tio år. Nu kommer den tillbaka – i kommunal regi. Platsen är den tomma lokalen invid torget som tidigare varit matbutik. Kristdalahem har förvärvat lokalen och hyr sedan ut den till fritidskontoret, huvudman för fritidsgården. Det finns tre andra kommunala fritidsgårdar i dagsläget; Rödsle, Stadsparken och Kristineberg. Till årsskiftet öppnar den fjärde – i Kristdala.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.