Ladda för grillfesten

I trädgården, på balkongen eller kanske en klippa vid havet…
Med Coop Extras breda utbud av grillar, tillbehör och passande livsmedel är det bara fantasin som sätter gränser för den perfekta grillfesten.

Grillsäsongen är här. Matlagningen flyttar utomhus. Oavsett om man bor i hus eller lägenhet lockar friheten och enkelheten som grillning innebär. Något som Coop Extra Flanaden har tagit fasta på.
– Hos oss finns allt som behövs för att verkligen kunna njuta av grillning och allt som hör därtill i sommar, framhåller butikschef Linnéa Nicklagård.
Detta gäller inte minst själva grillarna och övrig kringutrustning. Annika Möller har såväl elgrillar som kolgrillar i varierande storlekar och engångsgrillar i sortimentet.
– Kolgrillar är mest efterfrågade eftersom de ger den riktiga grillkänslan. Har man bråttom eller inte kan grilla med kol, som på balkonger och liknande, är elgrill ett bra alternativ, säger hon och betonar även utbudet av tillbehör samt engångstallrikar, bestick och glas.
Vad som ska läggas på grillen styrs av tycke och smak. Sabine Ishagen på fiskavdelningen slår ett slag för de egenkomponerade grillspetten med bland annat lax och torsk.
– Dessutom har vi färska havskräftor som är fantastiskt goda att grilla, säger hon.
För de som hellre föredrar kött kan Coops kebabspett eller marinerade lammracks vara passande alternativ.
– Eller kanske ost- och vitlöksfyllda kotletter. Till mina egna grillfavoriter hör våra rostasfiléer, konstaterar Lotta Pettersson på köttavdelningen.
Det finns även gott om goda tillbehör till grillmaten. Färskvaruchef Emelie Persson framhåller Coop Extras svenskproducerade kött i delidisken som exempelvis rökt skinka och rostbiff.
– Vi har även en mängd olika sallader och röror som tillverkas i samarbete med Restaurang Fingerkroken.
Något gott att dricka är pricken över i:et och Emelie betonar det omfattande och allt mer populära utbudet av alkoholfria drycker.
– Både den alkoholfria ölen och det alkoholfria vinet är väldigt efterfrågat och dessutom väldigt gott. Inte minst till grillat.
Grillning innebär att man vistas utomhus och oftast under bar himmel. Oavsett om det är mitt på dagen eller i kvällssolen gäller det att skydda sig mot de farliga UV-strålarna.
– Det kan vi bidra med från kosmetikaavdelningen. Vi har både solskyddskrämer och spray för alla tänkbara behov, säger Jenny Sturesson leende.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Recept till grillpremiären!

Högrevsburgare med karamelliserad lök
6 portioner
• 800 g högrevsfärs
• 1.5 tsk salt
• 1 tsk grovmalen svartpeppar
Karamelliserad lök:
• 2 skivade silverlökar
• 100 g smör
• 3 msk muskovadosocker
• 1 dl mörkt öl
Till servering:
• 4 hamburgerbröd
• 40 g babyspenat
• 3 skivade tomater
• 1 rödlök i ringar
Gör så här:
Blanda färsen med salt och peppar (och ev 0,5 dl bbq-sås). Forma 6 burgare och grilla till fin stekyta. Karamelliserad lök: Bryn löken i smör under omrörning ca 15 min. Tillsätt socker och stek ytterligare några minuter. Häll på öl och låt koka in. Sätt ihop burgare med bröd, burgare, spenat, tomat, rödlök, dressing och lök.
Servering:
Dressa upp! Rör ihop en dressing av 2 dl majonnäs, 1 msk stark senap, 1 msk skånsk senap och smaka av med salt. En skiva blåmögelost eller smakrik cheddar som smälter på burgaren är också supergott!

Vegetarisk pizza bianco på grillen
2 portioner
• 1/2 aubergine
• 1 tsk salt
• 1 msk olivolja
• 1 förpackning pizzadeg, gärna med surdeg
• 1 sats spread på silverlökar (se recept Silverlöksspread på coop.se)
• 12 körsbärstomater, delade
• 125 g mozzarella
• färsk basilika
Gör så här:
Värm pizzastenen enligt anvisningen på förpackningen. Skär auberginen i 1 cm skivor och lägg på en skärbräda. Strö över salt och låt stå ca 10 min. Grilla skivorna tills de är mjuka. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Dela degen i två bitar och kavla eller dra ut degen så tunt det går till runda bottnar. Lägg på plåt med mjölat bakplåtspapper. Täck bottnarna med lökspread och lägg på aubergineskivor och tomat. Bryt mozzarellaostarna i små bitar och lägg på pizzorna. Tippa över pizzorna från plåten till den heta pizzastenen på grillen och grädda under lock tills osten smält och kanterna är gyllene, ca 10 min. Toppa med basilikablad.

Tandoorikyckling i pitabröd med raita
4 portioner
• 600 g kyckling minutfilé
• 4 pitabröd
Marinad:
• 1 påse tandoori chicken kryddmix (à 35 g)
• 1/2 dl neutral olja, t ex rapsolja
• 1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
• 1 tsk salt
Raita:
• 2 tomater, tärnade
• 1/2 liten gurka, tärnad
• 1 kruka mynta, hackad
• 3 dl yoghurt 10%
• 1 tsk olivolja
• salt och svartpeppar
Gör så här:
Blanda tandoorikryddan med olja, limeskal, limesaft och salt. Vänd runt kycklingen i blandningen och låt marinera minst 15 min. Blanda alla ingredienser till raitan. Smaka av med salt och peppar. Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt, ca 3 min per sida. Kycklingen ska ha en innertemperatur på 68°. Värm pitabröden enligt anvisningen på förpackningen. Fyll dem med skivad kyckling och raita. Servera gärna med citron.

Gino i foliepaket
1 portion
• 1.5 dl blandade bär
• 1 liten nektarin i bitar
• 25 g grovhackad vit choklad
Gör så här:
Lägg bär och nektarin i mitten av en foliebit och toppa med choklad. Vik in kanterna till ett tätt paket och lägg på grillen 5–10 min.