Rekordleverans sätter Oskarshamn på kartan

En prestigeorder som stärker Oskarshamnsfabrikens rykte över hela världen.
Saft AB är mitt uppe i leveransen av sin absolut största order någonsin. Närmare 20 containrar med battericeller i månaden fraktas till ett infrastrukturprojekt i Mellanöstern.

Det är en avsevärd mängd battericeller som ska tillverkas, fyllas och laddas på Oskarshamnsfabriken innan de skickas vidare till kund.

Det är bråda dagar på Saft AB. Strax innan årsskiftet inleddes leveransen av fabrikens i särklass största order hittills till ett värde av ett par hundra miljoner kronor. Med totalt ett och ett halvt års leveranstid är projektet snart halvvägs.
– Det är en gigantisk order som involverar hela fabriken och bidrar till att produktionen går för fullt. Trots de stora volymerna har allt gått enligt planerna hittills, konstaterar Daniel Farnelid som är ansvarig projektledare.
Han berättar att den omfattande leveransen av battericeller ska användas för att trygga reservkraften i ett omfattande infrastrukturprojekt i Mellanöstern. Batterierna i reservkraftaggregaten ska bland annat bidra till att hålla igång fläktsystem, nödbelysning och liknande vid större strömavbrott.
– Cellerna i sig är en beprövad produkt som vi har tillverkat tidigare. Det som är speciellt med den här ordern är framför allt de stora kvantiteterna, framhåller Daniel Farnelid.
Avdelningschef Thomas Hultgren betonar att anläggningen i Oskarshamn är ensamma inom Saft-koncernen att kunna tillverka och leverera en order i den här storleksklassen.
– Förutom lite hjälp av en systerfabrik i Tjeckien med mindre celler tillverkas allt på plats i Oskarshamn. Det medför att fabriken går för fullt sju dagar i veckan dygnet runt med totalt 580 anställda samt vikarier under sommarmånaderna. Det innebär i sin tur att vi går mot ett nytt rekordår.
Saft AB är ledande tillverkare av så kallade NiCd-celler och är representerade på en betydande del av världsmarknaden. Från anläggningen i Oskarshamn går 99 procent av produktionen på export. Trots detta och den långa erfarenheten finns det faktorer som kan sätta käppar i hjulet för det stora Mellanösternprojektet.
– Det är framför allt logistiken – från att vi tar in råvara i fabriken till de färdiga cellerna är på plats hos kund.
Det är många oförutsedda händelser som kan inträffa på vägen som vi inte kan påverka. Det räcker med strejk i en hamn någonstans för att leveranserna inte ska gå som vi har planerat. Men hittills har det gått fantastiskt bra och vi sitter säkert när det gäller de uppsatta tidsramarna.
Både Thomas och Daniel är mycket stolta över att få vara delaktiga i ett sådant här omfattande projekt som sätter hela organisationen på prov.
– Det är en otroligt spännande utmaning som samtidigt betyder mycket för både Saft-koncernen och Oskarshamnsfabriken. Vår förhoppning är givetvis att detta ska ge ringar på vattnet och trygga framtiden ytterligare för vår verksamhet, säger de.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

VÄRLDENS MEST KRAFTFULLA BATTERI
I Saft-koncernens Oskarshamnsfabrik har bland annat tillverkats det som Guinness Rekordbok kallar ”världens mest kraftfulla batteri”, en anordning som kan leverera 46 MW och som består av 14 000 NiCd-celler. Rekordinstallationen sitter som reservkraft i ett kraftverk i Alaska, hos Golden Valley Electrical Association.
– Vår pågående leverans till infrastrukturprojektet i Mellanöstern är avsevärt mycket större. Däremot lär den inte hamna Guinness Rekordbok eftersom cellerna kommer att placeras på olika ställen och inte tillsammans i ett och samma batteri, förklarar Daniel Farnelid och tillägger:
– Om man däremot tänker att hela detta projekts leveranser sätts ihop till ett stort batteri skulle det kunna förse en normalstor svensk villa, som dessutom värms upp med direktverkande el, med all energi som behövs i ungefär fem år innan det skulle bli dags att behöva ladda batterierna igen!

SAFT AB
• Saft-koncernen har cirka 4 100 anställda globalt. Saft-koncernen ägs av franska Total.
• Saft-koncernen har 14 fabriker och är representerade i 19 olika länder.
• Saft AB i Oskarshamn är störst inom koncernen vad gäller antal anställda och omsättning.
• Saft AB:s produkt bygger på Waldemar Jungners världspatent från 1899.
• Saft AB:s fabrik i Oskarhamn stod färdig redan 1916 så här finns batterihistoria sedan 100 år tillbaka.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.