Sprider ljus i novembermörkret

Efter ett par års frånvaro är Kulturnatten tillbaka i en uppdaterad version den 10 november.
Linn Helmner är projektledare för det populära evenemanget som har till uppgift att sprida ljus i novembermörkret.

Vilka är de stora nyheterna med Kulturnatten 2.0?
– Jag hoppas att de som har saknat Kulturnatten ska känna igen sig på flera sätt i år, även om det aldrig kommer bli precis som förr. Det är en möjlighet för Oskarshamns rika kultur- och fritidsliv att visa upp sig. Samtidig är det en hel del nytt – som exempelvis evenemangen på Kulturtorget.

Vad kommer att hända under kvällen och natten?
– Musik, dans, konst och utställningar i alla möjliga former runt om i hela stan. Det är bland annat eldshower på torgen, kortfilmsvisning på Sagabiografen, musikuppträdande på Forum och i stadskyrkan, föreställning med teatersällskapet, ärtsoppsbjudning på Kulturtorget och mycket mer.

Varför återupplivas Kulturnatten och vad är planerna för framtiden?
– Många har ett ljust minne av Kulturnatten som försvann 2014 efter att ha arrangerats i drygt 20 år. Det behövs något som lyser upp i novembermörkret och där det görs en ny satsning som vi hoppas ska bli återkommande.

Hur ser ditt eget förhållande till kultur ut?
– Jag gick Estetiska programmet på gymnasiet, har sjungit i kör och även varit med och arrangerat Strandfestivalen i Havslätt under många år. Numera sträcker det sig till att jag är med i en bokcirkel. Kultur är viktigt och för mig känns detta som en spännande utmaning – Kulturnatten är en tradition som både ska vårdas, förnyas och utvecklas.

Är det något man inte bör missa under Kulturnatten 2.0?
– Man ska försöka uppleva så mycket som möjligt genom att följa våra ljuskorridorer med tusentals marschaller som visar vägen till de olika aktiviteterna. Men det är också viktigt att stanna upp och hinna mötas. Kulturnatten ska vara både upplevelser och möten, tänker jag. För egen del kommer jag inte att missa livepodden på Flanaden där olika artister kommer att intervjuas och uppträda. Inte heller det första offentliga uppträdande av kören Joyvoice som också är på Flanaden.

Text och foto: Mikael Bergkvist

LINN HELMNER
ÅLDER: 29 år
FAMILJ: Make Marcus samt barnen Vivi, 3 år, och Alba, 1 år
BOR: Tribbhults skola utanför Mörtfors
JOBBAR SOM: Just nu projektledare för Kulturnatten 2.0, annars som utredningssekreterare på bildningsförvaltningen
GÖR PÅ FRITIDEN: Mycket hus och trädgård, i mån av tid med två små barn lyssnar jag även på podcasts inom alla möjliga genrer

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.