Favorithögtid för tomtesamlare

Tomtar på loftet. Bokstavligen. 549 stycken.
Men nu har Anders Svenssons älskade tomtesamling återigen fått komma fram från vinds- och källarförråd för sprida glädje och julstämning i lägenheten.

Sedan drygt 25 år tillbaka har Anders Svensson samlat på tomtar. Nu är samlingen åter på plats i lägenheten inför stundande julhelg.

Tomtar, tomtar och åter tomtar… Att julen, och allt som hör därtill, ligger Anders Svensson varmt om hjärtat går inte att ta miste på. När man kliver över tröskeln till familjens lägenhet i gamla bryggeriet på Fridhemsgatan möts man av tomtar överallt och i alla former och fasoner. Framför allt är det tomtar av porslin, keramik och gips. Men även av tyg och andra material.
– Jag har alltid gillat jul. Jag minns att jag pyntade spegelväggen hemma i pojkrummet med ljusslinga till advent. När jag sedan skaffade familj och flyttade till hus var det kul att sätta upp ljusslingor och annat julpynt i trädgården, berättar han.
Sedan huset såldes 2014 har det dock varit fullt fokus på tomtesamlingen. Under drygt 25 år har den vuxit på alla håll och kanter. Den årliga genomräkningen visade på totalt 549 tomtar samt ytterligare änglar, julgrisar och annat pynt med anknytning till julen.
Anders Svensson påpekar dock att han inte är någon manisk samlare som enbart jagar rariteter att ställa på hyllan.
– Jag köper bara tomtar som jag gillar – oavsett om det är på Ica Maxi eller på loppis. Jag får även en del tomtar i present av frugan och barnen.
Han har inte heller tomtarna framme till beskådan året runt. De brukar i regel komma på plats lagom till första advent och åker sedan upp på vinden igen vid tjugondag Knut.
– Det är lite bestyr med ett antal flyttlådor att kånka på när tomtarna ska fram. Dessutom måste jag ju plocka undan en massa annat för att de ska få plats, förklarar Anders.
En speciell hylla i vardagsrummet har han tillägnat de lite äldre och även mer värdefulla tomtarna. Här finns också några av hans personliga favoriter.
– Det här är nog min absoluta favorittomte. Den ropade jag faktiskt in på Tradera och den kostade en del. Den är tillverkad av Heissner i Tyskland, berättar Anders och visar en ståtlig tomte som stödjer sig mot en träkäpp.
Ryktet om Anders Svenssons omfattande tomtesamling har börjat sprida sig även utanför den närmsta vän- och familjekretsen. Det har till och med hänt att bekantas bekanta har frågat om de får komma och titta
– Det är bara kul, konstaterar Anders som ser fram emot den stundade julhelgen då alla hans tomtar verkligen får komma till sin fulla rätt.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

HEISSNERTOMTAR
August Heissner startade 1872 en terrakottafabrik för tillverkning av djurhuvuden och djurfigurer. Tillsammans med Phillip Giebel anses han vara den tyska trädgårdstomtens skapare.
Fabriken finns kvar än idag i den östra delen av Tyskland. Heissner tillverkade många olika tomtar som såldes i stor upplaga på olika varuhus i Sverige bland annat Åhlén & Holm (nuvarande Åhléns). De här tomtarna ser men ofta på auktioner och i antikvitetshandeln.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.