Snabbspår till arbetslivet

– Det handlar om att ha ett tydligt mål, framhåller Lernias regionchef Magnus Franzén och Talie Ibrahim nickar instämmande.
Tack vare Snabbspåret har den 34­-årige syriern numera fast anställning på DHL.

Precis som namnet antyder är Snabbspåret ett projekt som går ut på att snabbt få människor till egen försörjning. Projektet vänder sig till nyanlända och skapades av Lernia i Oskarshamn tillsammans med Arbetsförmedlingen och Oskars­hamns kommun för ett par år sedan.
– Vi insåg att vi inte kunde få fram tillräckligt med arbetskraft. Samtidigt som alla nyanlända var en stor och outnyttjad resurs. I stället för sju år till egen försörjning vill vi visa att det går att lösa det på sju månader, förklarar Magnus Franzén.
För det inledande projektet rekryte­rades deltagarna vid bland annat flyk­tingboenden runt om i landet. Innan de antogs fick de genomgå en sedvanlig rekryteringsprocess med intervjuer.
– Deltagarna fick sedan ett tydligt mål. Om de, vid sidan av kortare yrkes­utbildning, lärde sig enklare yrkes­ svenska under den här perioden skulle de få jobb via oss.
Talie Ibrahim var en av deltagarna. Han flydde från Syrien för drygt tre år sedan. Innan han antogs till Snabbspåret var ett fast jobb nästintill en utopi.
– Jag bodde i Ruda, kunde knappt någon svenska alls och hade bara jobbat extra under en kortare period på en pizzeria, berättar han.
Genom Snabbspåret fick Talie bland annat ta truckförarbevis och läsa svenska. Ganska snart fick han även möjlighet att börja jobba nattskift som inhyrd truckförare på DHL i Oskars­hamn samtidigt som han studerade.
– Det var en ganska tuff start då språket var en barriär. Men han växte snabbt in i rollen i takt med att svenskan blev bättre. I dag är han en mycket uppskattad kollega, berättar DHL:s terminalchef Marcus Ishagen som tillsvidareanställde Talie Ibrahim hösten 2017.
– Tack vare hans envishet och flitiga inställning samt det goda samarbetet med Lernia kunde vi ge Talie den här möjligheten, framhåller han.
– Att kunna språket är otroligt viktigt för att bli en del av det svenska samhället. Genom jobbet lär jag mig hela tiden mer och mer, tillägger Talie leende.
I dag benämns ofta Snabbspåret som ”Oskarshamnsmodellen” och har inspirerat kommuner och arbets­förmedlingar över hela Sverige, vilket medfört en väg ut i arbetslivet för 100-­tals nyanlända. Något som bidrog till att Magnus Franzén nyligen fick motta Årets Integrationspris på Oskarsgalan.
– Det är inte någon raketforskning. Det gäller bara att se möjligheter i stället för problem, konstaterar han anspråkslöst.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.