Modernt äventyrsbad snart verklighet

Två nya, häftiga rutschbanor i supermodern tappning och ett korallrev. Det är dags för nästa pusselbit i förvandlingen till framtidens arena.
– Ett stort lyft för både vår verksamhet och besökarna, säger verksamhetschef Anton Berntsson.

Just nu händer det mycket inne på äventyrsbadet på Arena Oskarshamn. De gamla trotjänarna till rutschbanor har gjort sitt och nyligen rivits. På dess plats ska två nya rutschbanor växa fram.
Det blir den största satsningen i simhallen sedan den byggdes 2006. Äventyrsbadet med tillhörande barnlagun kommer att vara stängd under renoveringen. I övrigt är simhallen öppen som vanligt.
– Vi ser verkligen fram emot när det är klart i början av februari. Det blir en mycket häftigare upplevelse än tidigare, säger Anton Berntsson.
Det är just upplevelsen som står i fokus. Den kortare blåa rutschbanan försvinner och ersätts med rosagrön rutschbana som blir en attraktion utöver det vanliga. LED-lampor och högtalare inne i själva rutschbanan gör åket otroligt effektfullt.
– Du får möjligheten att välja tema på en display inför åket. Blir det exempelvis dinosaurietema, hörs kanske ett dinosaurievrål precis efter du åkt förbi och hela banan ändrar färg. Lite av en 3D-effekt kan man säga, där vi fokuserat på helhetsupplevelsen, säger Olof Eriksson, anläggningschef på Fritidskontoret.
Även den gamla rutschbanan Space Bowl har rivits. Den turkosblå ersättaren ska erbjuda ett snabbare åk med möjlighet till tidtagning. De fem senaste åken och även dagens bästa tid visas.
– Här kan du tävla mot dina vänner och slå deras tider! Banan börjar på 7,5 meters höjd och är 60,5 meter lång, så det blir en väldigt häftig upplevelse att åka denna också, säger Olof Eriksson.
Båda de nya rutschbanorna landar i en så kallad aqua catch, vilket innebär att landningsbassängen vid före detta Space Bowl blir tillgänglig för ett nytt spännande koncept.
– Vi kallar det upplevelsebassäng. Tanken är att den ska se ut som ett korallrev. Jag vill inte avslöja för mycket men det ska gå under devisen finna, upptäcka, uppleva. Bassängen, som är vår djupaste, ska stå färdig samtidigt som rutschbanorna i februari.
Upprustningen av äventyrsbadet kostar cirka fem miljoner kronor och är en del i satsningen till att bli framtidens arena. Tidigare ombyggnationer i form av en ny gymdel, en mobil läktare, en ny entré, en vedeldad bastu och den uppseendeväckande solstranden har alla bidragit till detta.
– Det handlar om att fortsätta vara en attraktiv anläggning, att hänga med i utvecklingen och locka besökare även i framtiden. Utan besökare har vi inte råd att ha verksamheten. Det gäller att skapa en positiv spiral där Arena Oskarshamn är ett självklart besöksmål, säger Olof Eriksson.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

DE NYA RUTSCHBANORNA

Bana 1 (ersätter den blåa banan)
Färg: Ljusgrön och ljusrosa
Åklängd: 37,5 meter
Fallhöjd: 4,5 meter
Lutning: cirka 12 procent
Utrustning: ljuseffekter, ljudeffekter, tidtagning och val av olika teman

Bana 2 (ersätter Space Bowl)
Färg: Turkosblå
Åklängd: 60,5 meter
Fallhöjd: 7,8 meter
Utrustning: Lutning: cirka 13 procent Tidtagning

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.