Sprider julglädje med närproducerad mat

Honung från Flohult, äppel- och ingefärsglögg från Bråbygden, hemost från Skurö gårdsbutik eller Bergakorv gjord av ekologiskt naturbeteskött. Nu kan du smaka på julens närproducerade delikatesser, samlade i en praktisk matkasse. Beställ nu för att få den lagom till jul.

– Vi tar den lokala producenten ett steg närmare konsumenten. Det finns otroligt goda mathantverk alldeles runt hörnet – nu samlar vi dem i en julkasse som kan hämtas på Turistbyrån i Flanaden den 19 december. Ett perfekt tillskott till julbordet eller som julklapp, berättar Annicka Gunnarsson på organisationen Hela Sverige Oskarshamn som dragit igång projektet.
I julkassen, som går under namnet ”Lokala småländska smaker”, finns honung, glögg, påläggskorv, chokladkola, hårdost, ölbröd, sötstark senap, ostkaka och polkagrisar. Kassen är inte som andra matkassar som kommer på regelbunden basis, utan detta handlar om en matkasse till jul. Den 13 december är sista dagen för beställningar.
Skärgård- och landsbygdsutvecklaren Kristina Hägg-Blecher på Oskarshamns kommun var den som tog initiativet till satsningen.
– Det här är ett bra exempel på när näringslivet, det ideella föreningslivet och det offentliga samarbetar och skapar utveckling på landsbygden. Att hjälpa lokala producenter på traven skapar ringar på vattnet och går hand i hand med länets livsmedelsstrategi att få fler producenter på sikt, säger hon och fortsätter:
– Att produkterna inte åkt halva jorden runt innan de hamnar på tallriken är också väldigt positivt ur ett klimat- och miljöperspektiv. Konsumenterna är mer medvetna i dag både vad gäller matens ursprung och innehåll. I dag kan man hitta mat från regionen både i våra livsmedelsbutiker och hos krögare, samt nu också i en färdigkomponerad matkasse!
Blir satsningen populär bland kommuninvånarna är tanken att skapa en lokal matkasse även till påsk. Astrid Lindgrens hembygd har bidragit med Leader-stöd från paraplyprojektet ”Förädlade lokala produkter” till en förstudie och Hela Sverige Oskarshamn bidrar med marknadsföring och själva påsarna.
– Vi ser stor potential att spinna vidare på idén. Så beställ julkassen på en gång, säger Annicka Gunnarsson.
Beställningar görs via Local Food Nodes, ett digitalt verktyg som kopplar ihop producenter med konsumenter utan mellanhänder. Beställ antingen via www.localfoodnodes.org eller ladda ner appen Local Food App.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.