Köksinvestering gav full pott

Snyggt, stilrent och funktionellt.
Catrin och Urban Persson hade en tydlig målsättning med sitt nya kök. Med experthjälp från Electrolux Home förverkligades deras köksdrömmar.

Ett par år efter flytten till villan i Kolberga 1999 renoverades köket första gången. Förutom att byta köksskåp och vitvaror revs även väggen mellan kök och matrum. Även om år av flitigt användande sedan dess har satt sina spår hade inte en ny köksrenovering högsta prioritet.

Ett stilrent och funktionellt kök stod högst på önskelistan hos Catrin och Urban. Den 40 millimeter tjocka laminatskivan med marmormönster och aluminiumkant bidrar till att förstärka det intrycket tillsammans med övrig inredning och utrustning.

– Det började faktiskt med att vi gick förbi Electrolux Homes butik i stan förra året och såg precis det här köket i skyltfönstret. Det satte fart på tankarna, berättar Catrin leende.
Inledningsvis hade paret vilda planer på att flytta dörrar och göra stora förändringar av planlösningen i köket. Efter att ha varit i kontakt med kökssäljare Marcus Björngard på Elextrolux Home som tog fram ett antal 3D-skisser var de dock tillbaka på ruta ett.
– Vi insåg att det inte hade blivit så bra med för långt avstånd mellan kyl och spis och en massa annat opraktiskt som vi inte hade tänkt på, förklarar Urban Persson.
Så fort allt var bestämt tog de fram en tidsplan tillsammans med Stefan Nilsson från Byggfirman i Gröndal där även Martin Franzén från Elcentralen och Benny Kjellgren från Kjellgrens Måleri involverades.
– Det kändes väldigt bra att både få ett startdatum och ett slutdatum för renoveringen. Och som dessutom stämde på pricken, konstaterar Catrin och Urban.
Strax innan jul kunde de ta sitt nya kök i drift. Och paret är mer än nöjda med resultatet. De vita skåpsluckorna och rostfria vitvarorna i kombination med de tjocka marmormönstrade bänkskivorna ger köket ett stilrent uttryck.
– Något som ytterligare förstärker den känslan är de två lådfronterna i stället för skåp under bänkarna. Likaså vikluckorna till överskåpen. Det medför också färre handtag som bidrar till att ge köket ett snyggare, rakare och renare utseende.
Catrin och Urban passar även på att berömma hantverkarnas jobb och alla genomtänkta lösningar under renoveringen som gör köket funktionellt och praktiskt.
– Som exempelvis alla inbyggda och dimbara spotlights i taket. De ger fantastiskt bra ljus för alla tillfällen, framhåller Catrin.
Det nya köket har gett både henne och Urban rejält med inspiration när det gäller såväl matlagning som bakning.
– Bakning är ett gammalt intresse som har fått en ny kick av den här fräscha miljön, säger Urban och betonar att köket faktiskt blev ännu bättre än vad de hade förväntat sig.
– Det känns riktigt kul när en sådan här investering ger så bra resultat!

Läs mer om drömteamet för köket här.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Inbyggnadsugn och mikro i rätt arbetshöjd underlättar köksbestyren. Delad kyl och frys var kompromissen för att få plats med den befintliga planlösningen.

FAKTA DRÖMKÖKET
Det här är Catrin och Urbans nya Sentens-kök från Electrolux Home:
Lucka: Kust Design
Beslag: Brohult
Bänkskiva: Laminat, Marmor 619
Vask: Intra Linea 5040
Vitvaror: Fläkt, AEG DVB5960HG, Kyl/frys, QRT4960XR Häll, AEG IKE74451IB, Diskmaskin, ESF9000X