Planens konung mot nya mål

På planen är han kung. Vid sidan om fotbollen har Oskarshamns AIK:s anfallsstjärna Peiman Eliassi en betydligt mera ödmjuk framtoning.
– Jag älskar min stora familj. Den är viktigast för mig.

Siffran på ryggen talar sitt tydliga språk. Att spela i matchtröja 99 är kanske inte en självklarhet för alla. För Peiman Eliassi är det dock ingen tvekan. Han är väl medveten om sitt varumärke.
– Syns du inte finns du inte, konstaterar han leende och tillägger att under sin superettansejour i Ljungskile SK spelade han med nummer 25 på ryggen.
– Det var inte speciellt uppseendeväckande! Förra säsongen skulle bli Peimans stora år i det svartvita matchstället. Han siktade på minst 25 mål. Det hann bara bli tre innan korsbandet gav upp i 52:a minuten under andra seriematchen.
– Först grät jag i ett par dagar och tyckte livet var orättvist. Sedan insåg jag att det faktiskt finns de som har större problem än ett avslitet korsband. I stället för fotboll ägnades förra året huvudsakligen åt rehabilitering och umgänge med familjen. Just familjen har en stor plats i Peimans hjärta.
– I min kultur, jag kommer från Kurdistan, är familjen väldigt viktig. Många av lagkompisarna tycker det är konstigt att jag träffar mina föräldrar fyra, fem gånger i veckan. Nu börjar dessutom grillsäsongen snart och då brukar släkten samlas regelbundet vid mina föräldrars kolonilott. Det brukar bli roliga tillställningar, berättar han.

En stor del av familjen och släkten är också involverad i futsallaget FC Kalmar. En satsning på inomhusfotboll som Peiman brinner för och där han samtidigt passar på att dela med sig av sin talang till fotbollsintresserade ungdomar i Norrliden.
– Det är en seriös satsning. Vi siktar högt. Peiman pendlar dagligen från Kalmar till jobbet som montör på Be-Ge Industri i Oskarshamn och träningarna med Oskarshamns AIK. Resorna är inte något större problem då han stortrivs med både jobb och fotboll.
– Jag gillar människorna i klubben. Alla har respekt för alla och jag känner mig verkligen som en i laget. Att bo i Kalmar och spela i Oskarshamn är hemma för mig.

Han framhåller att han verkligen har kämpat för att ta sig tillbaka från sin skada. Knäet känns hittills väldigt bra. Nu sitter det i huvudet om han ska våga satsa fullt ut.
– Jag hoppas vara helt spelklar till premiären mot Värnamo den 7 april. Målet är att gå upp i Superettan i år. Det är där jag vill spela med Oskarshamns AIK, framhåller planens konung.

 

PEIMAN ELIASSI
Ålder: 29 år
Familj: Stor! Fru Lana, mamma och pappa, sex bröder och sju systrar och ett 30-tal syskonbarn
Bor: Radhus i Ljusstaden i Kalmar
Gör: Montör på Be-Ge Industri
Fritid: Familj och släkt samt futsal, inomhusfotboll, med FC Kalmar
Förebild: Mamma – hon är alltid bäst!
Klubbar i karriären: Kalmar AIK, Lindsdal IF, Ljungskile SK, Oskarshamns AIK
Karriärens hittills bästa mål: Mitt första ligamål under en vistelse i Kurdistan. 10 000 jublande fans hyllade mig som om jag vore Ronaldo eller Messi…

 

Text Mikael Bergkvist
Foto- Curt-Robert Lindqvist

 

Kunglig glans

Matchvinnare. Poängspelare. Kort sagt en spelare med alla spetskvaliteter som önskas kan.

– Dessutom har han en fantastisk attityd, konstaterar Janne Stahre, som har del i framgångssagan Peiman Eliassi. Under tio år har 29-åringen varit knuten till Stahre International Academy of Football och de senaste säsongerna har han och Oskarshamns AIK stått under träning av just Janne Stahre. Janne Stahre, som nu är aktuell med den rockiga hyllningslåten ”Oskarshamn/ tillsammans för alltid”, drar en parallell mellan fotboll och musik.
– En taktisk spelidé kan jämföras med ett stadigt beat. Men oavsett om det handlar om musik eller fotboll behövs det någon som bryter mönster. Peiman är solisten som tar ansvar för helheten, för laget.

Peiman Elassi har många förnämliga egenskaper på fotbollsplanen.
– Han har utvecklat sin tempoväxling. Snabba finter som öppnar upp för avslut är också hans signum. Han flyttar bollen i sidled i hög fart och är i det närmaste dubbelfotad. Genom sin förmåga att slå motståndare i en-mot-en-spelet är naturligtvis en stor tillgång för laget.

KrePart stöttar Oskarshamns AIK i jakten på
Superettan. Och det var ingen direkt tillfällighet att KrePartloggan hamnade på Peiman Eliassi. ”Han kommer att regera i division I Södra den här säsongen”, konstaterar KreParts vd Mikael
Petersson.

Naturligtvis har inte Eliassis framfart gått oförmärkt förbi övriga division I-lag. Han är alltid hårt bevakad och får finna sig i en hel del ojust spel.
– Bra balans och en låg tyngdpunkt gör att han ändå är mycket svårflyttad. Skottet är värt ett eget kapitel.
– Han får onaturligt mycket skruv på bollen. Något som innebär att målvakterna får problem att läsa bollbanan. Tack vare sin förmåga att skruva kan han dessutom hota från de mest omöjliga lägen. Till detta ska läggas en hel arsenal av hörnor och frisparksvarianter… Korsbandskadan 2018 satte käppar i hjulet. Men 2019 ska han åter sprida kunglig glans i division I.

Fotnot: Stahre International Academy of Football har varje vecka 240 spelare i träning. Sedan starten har akademin lotsat drygt 200 spelare till utländska proffsligor.