Sportkrönika

Visst är det häftigt att komma ihåg tröjnummer på spelare som har attraherat och underhållit över tid – utan ansträngning. En del nummer är ju så starkt förknippade med spelare att det blivit deras signum. Ett bra exempel är IK-ikonen ”Number four – Skeeter Moore”, som många minns med glädje.

I NHL-hockeyn finns en del andra legendariska nummer såsom Mario Lemieuxs 66 och Ovetjkins 8 – The Great Eight. För att inte tala om den störste av dem alla, Wayne Gretzkys 99. Det tröjnumret är pensionerat, inte bara i LA Kings och Edmonton, utan i hela NHL. Så stor var han. I fotbollen har Ronaldos sjua blivit ett registrerat varumärke, CR7, och att Lionel Messi bär nummer 10 har väl inte undgått någon.

Visste ni för övrigt att det var först i EM i Sverige 1992 som man började med namnen på tröjorna i fotboll. Ärligt talat trodde jag att det var mycket tidigare än så.

Vet inte varför, men själv har jag en förkärlek till åttor i fotboll; Gennaro Gattuso, Andres Iniesta och Steven Gerrard med flera. Ofta spelare med väldigt mycket hjärta. Fast de där namnen är kanske inte så konstigt att jag minns eftersom de är så kända. Skillnad är att jag nog kan komma ihåg alla spelarnummer i Östers lag från 1978. Men jag är nog lite skadad. Vilka tröjnummer kommer du själv ihåg på spelarna i IK Oskarshamn, Oskarshamns AIK och de andra klubbarna häromkring? Vi får be Stadsmagasinet skapa en tröjnummertävling med lokala spelare, sedan får vi kröna en mästare.

I basketens värld finns ett annat fenomen, där några av de allra största spelarnas pensionerade nummer består av 2:or och 3:or:

  • Michael Jordan, 23
  • Scottie Pippen, 33
  • Magic Johnsson, 32
  • Kareem Abdul-Jabbar, 33
  • Shaquille O´Neal, 33

Ett tips till dig som spelar basket, ta nummer 33.

Det finns många historier om just tröjnummer. Exempelvis när Zamorano i Inter fick lämna ifrån sig sin tröja nummer 9 till Ronaldo, den äldre, som i sin tur fick lämna ifrån sig nummer 10 till Roberto Baggio. Då tog Zamorano 18 men satte ett plus mellan 1:an och 8:an, så fick han sin nia i alla fall. Eller när mittfältaren Osvaldo Ardiles i Argentina spelade med nummer 1, det klassiska målvaktsnumret, eftersom landslaget delade ut nummer efter bokstavsordning.

Har du inget annat för dig i sommar så passa på att googla tröjnummer och läsa ännu fler nördiga historier. Hur eller hur, som man säger i Oskarshamn, önskar jag dig en trevlig sommar!

Text: Klas Häll