Sportkrönika

Jag sprang på en gammal Ving-kollega i Be-Ge Hockey Center i våras under en av de legendariska kvalmatcherna. Jörgen Åkerberg heter han. Han är inte släkt med IKOs Martin Åkerberg, även om båda två jobbar med hockey.

Martin är klubbchef och Jörgen är ansvarig för hockeyn som sänds i C More. Han var även här under IKOs hemmapremiär mot Leksand för att kolla så att förutsättningarna för tv-sändningarna också hade avancerat till högsta divisionen. Hans jobb är att sy ihop sändningarna, få ihop helheten mellan teknik och det vi ser och hör i rutan. Allt ska ju funka.

Jörgen berättade att det ofta är små saker som måste fixas inför varje sändning, men ibland kan det vara större saker som ställer till det. Ett plexiglas- eller sargbyte kan ge oönskade effekter på kameraplatser, digitala reklamskyltar kan skapa irriterande reflexer för att inte tala om förseningar som kan uppstå. Ni kan tro att han hade att göra när Malmös flyg till Leksand i premiäromgången var försenat. ”Då hade jag telefonen vid örat oavbrutet i flera timmar”, sa han. Men han är rätt rutinerad vid det här laget, för han har jobbat med tv under flera år nu.

På arenan har de 12 till 15 kameror igång på matcherna, lite beroende på om det är huvudmatch eller inte. Ni vet de matcher som har expertkommentatorer, studiosnack, fler intervjuer och som även sänds i TV4. Men de flesta matcherna i SHL är ändå större än vad de är i Hockeyallsvenskan, så det går åt mer personal till de matcherna. 10 till 15 personer är sysselsatta vid varje match. Tänk då på att det är sju matcher varje omgång, så tillsammans med de i studion är de över 100 personer! Betänk att det är tre omgångar varje vecka fram till i vår. I tillägg sänder de ju även Hockeyallsvenskan och Svenska Damhockeyligan. Mycket folk blir det!

Nu kommer vi till själva poängen. Det är mig ni ska tacka för att Jörgen är så engagerad i hockeysändningarna. En gång var jag i Thailand och tog mig inte hem eftersom jag reste gratis i mån av plats. Jag fick en vecka extra i solen. Jörgen, som befann sig här hemma, fick ta över min biljett till OS-hockeyn i Lillehammer 1994. Där och då fick han upp ögonen för stora sportevent och på den vägen är det. Så tacka mig för att han gör ett så bra jobb så att vi kan följa IKOs framfart i högsta ligan. Att han är Djurgårdare behöver vi ju inte nämna.

Klas Häll, sportintresserad lokalprofil