Sprider skräck i Kristdalas skogar

Läskigare än aldrig förr. Spökvandringen i Kristdalas skogar är som hämtad från skräckfilmernas värld.
– Kom om du vågar, hälsar de övernaturliga varelserna inför den spöklika kvällen den 29 oktober.

Slutet av oktober går i skräckens tecken, tack vare den kommersiella traditionen med Halloween. I Oskarshamn finns inte mindre än tre spökvandringar att välja emellan – eller varför inte gå på alla tre?

Förutom spökbingot på Fallebo gård och Herrgårdsmysteriet på Fredriksbergs herrgård, har ungdomsrådet i Kristdala samhällsförening en spökvandring för tredje året i rad vid Kristdala motionsspår.
– Utan att avslöja för mycket satsar vi i år ännu mer på effekter och ljud av olika slag. Det händer skrämmande saker längs hela slingan, så det kommer definitivt bli läskigare denna gång, säger Viktor Hultgren, som är initiativtagare tillsammans med Ebba och Emmy Poopuu.

Skogen är också den perfekta miljön för en spökvandring. Vad kan bli läskigare än en mörk skog bara upplyst av marschaller och månens sken, med skrämmande ljud i bakgrunden och spöklika varelser som dyker fram utan förvarning?
– Det är inte som att gå på spökhus på Gröna lund precis. Jag skulle beskriva det som att besökarna befinner sig mitt i en skräckfilm. Stämningen är häftig att uppleva – både roligt och skrämmande på samma gång, säger Viktor Hultgren.

Eftersom spökvandringen kan bli rätt så läskig, har ungdomsrådet satt en rekommenderad nedre åldersgräns på tolv år.
– Det är lite upp till en själv vad barnet klarar av, men känner han eller hon att modet finns kanske det är bra med en vuxen som sällskap.

Spökvandringen kom till på höstlovet 2017 efter att ungdomsrådet bestämt sig för att hitta på fler aktiviteter för ungdomar i Kristdala.
– Jag, Ebba och Emmy fullkomligen älskar skräckfilm. Det är nog därför vi brinner så mycket för just spökvandring. Underligt nog är det riktigt kul att bli skrämd. Adrenalinkicken efteråt slår allt i hela världen, säger Viktor Hultgren.

Den 29 oktober, alltså tisdagen under höstlovet, klockan 18 är det dags för spökvandringen. Håll gärna utkik på Kristdalabygdens hemsida och i sociala medier för mer information. Tävlingen med att hitta flest spöken under vandringen genererar finfina priser. Bland annat är förstapriset ett presentkort sponsrat av Jailbreak i Oskarshamn.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist