Småländskt firande på Konditori Flanaden

Den 5 mars står marsipantårtorna på rad hos Konditori Flanaden. Av erfarenhet vet konditor Philip Holgersson att det är viktigt att vara väl förberedd inför ”fössta tossdan i mass”.

Sedan 2010 är den första tors­dagen i mars Smålands egen nationaldag som givetvis firas med ”massipantååta”. Ett begrepp som myntades av några smålänningar i exil. De skapade en Facebooksida där de uppmärksammade många smålänningars svårighet att uttala bokstaven ”r”. Och snart var idén till ”fössta tossdan i mass” född.

Ryktet om Facebooksidan spred sig snabbt och den första torsdagen i mars blev så småningom något av en inoffi­ciell högtidsdag bland smålänningar.
– Jag blev faktiskt lite tagen på sängen för ett antal år sedan. Jag kände inte till det här firandet och skulle precis åka hem från bageriet när det började strömma in beställningar på marsipantårta. Så det var bara att ställa sig och baka igen, berättar Philip leende.

Bättre förberedd

Numera är han betydligt bättre förberedd. Till första torsdagen i mars har Konditori Flanaden bullat upp med såväl de egenkomponerade och populära prinsesstårtorna med hallon­sylt som ett antal andra bakverk med marsipan.
– Dagen till ära har vi även pyntat prinsesstårtorna med texten ”Fössta tossdan i mass”. Vi har även våra egna punchrullar – dammsugare – samt de populära päronpuckarna med choklad och grön marsipan.

Philip framhåller Kondi­tori Flanadens klassiska sortiment som ständigt har förädlats och förbättrats under årens lopp.
– Ett exempel är just våra dammsugare. Sedan en tid tillbaka har vi ett nytt recept med havregryn som gör dem ännu godare och lite mer crunchiga, säger han och betonar samtidigt att ingenting är omöjligt när det gäller tårtor och bakverk.

– Vi gör tårtor från grunden till alla tillfällen. Bland annat bröllops­tårtor, doptårtor och figurtårtor. Det går att anpassa fyllningar, smaker, dekorationer och former efter de flesta önskemål.

Duktig på surdegsbröd

Det är inte bara tårt­- och bakverkssortimentet som utvecklas hos Konditori Flanaden. Sedan några veckor tillbaka är Therese Eriksson nyanställd bagare. Hon kommer ursprungligen från Kalmar och har en gedigen bagerierfarenhet med surdegs­bröd som en av specialiteterna.
– Det tar jag givetvis med mig till Konditori Flanaden. Förutom olika varianter av surdegsbröd kommer jag även att bidra till att utöka sortimentet med ytterligare limpor och bröd. Likaså kaffebröd i olika former, säger hon.

Surdegsbröd är en av Therese Erikssons specialiteter. Hon är nyanställd bagare på Konditori Flanaden och kommer bidra till att utöka sortimentet med ytterligare spännande nyheter.

En annan specialitet är Konditori Flanadens egna smörgåstårtor med tre olika fyllningar; tonfisk, skinka och skagen. De kan även anpassas efter önskemål vid exempelvis allergier.
– Förutom hela smörgåstårtor säljer vi även portionsbitar i kaféet på lördagar. Det är väldigt omtyckt bland våra kunder, konstaterar Philip Holgersson nöjt.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

 

 

 

 

ANDRA DAGAR ATT FIRA HOS KONDITORI FLANADEN

Punschrullens dag, 7 mars. Ett avlångt bakverk med hölje av grön marsipan där ändarna doppas i choklad. Namnet dammsugare påstås komma från att innehållet vanligtvis utgörs av överblivna kaksmulor.

Mazarindagen, 13 mars. Omtyckt sötsak med skal av mördeg samt fyllning av mandelmassa som toppas med en vit glasyr. Bakverket är troligen uppkallat efter kardinal Jules Mazarin.

Surdegsdagen, 11 april. Firas med fördel med ett nybakat surdegsbröd. Surdegsbrödet kan avnjutas med smör och flingsalt, med gott pålägg, till soppa eller bara doppas i olika sorters vinäger eller olivoljor.

Chokladbollens dag, 11 maj. Ogräddat bakverk som innehåller matfett, havregryn, socker och kakao. Chokladbollen kan även smaksättas med starkt kaffe och garneras med kokosflingor, pärlsocker eller strössel.

Kardemummabullens dag, 15 maj. Har i likhet med kanelbullen en egen dag. Smaksätts med den anrika kryddan kardemumma som ger bullen sin speciella, och av många mycket omtyckta, smak.

Muffinsdagen, 27 maj. Kommer ursprungligen från England där den bakades i en mer osötad variant redan på 1800-talet. Är i dag betydligt sötare och kan varieras i oändlighet med olika smaker och topping.