Elbilslansering med rekordstort intresse

Hållbar från början till slut. Volkswagens nya och revolutionerande elbil ID.3 tillverkas med enbart grön el.
– Det är ett oerhört spännande projekt, konstaterar Martin Forsslund på avdelningen E-Mobility vid Volkswagen Sverige.

Det är något som han inte är ensam om att tycka. De första Volkswagen ID.3 beräknas nå kunderna under sommaren. Intresset har varit rekordstort och när förhandsbokningarna öppnade i maj förra året blev över 10 000 bilar tingade inom 24 timmar.

Peter Ek.

– Vi hade flera kunder i både Oskarshamn och Vetlanda som förhandsbokade ID.3 redan första dagen. Det är ett väldigt stort intresse inför lanseringen. Inte minst bland de som är nyfikna på ny teknik och hållbarhet, säger Be­Ge Personbilars vd Peter Ek.

Under våren besökte Martin Forsslund Be­Ge Personbilar för en temakväll om hållbarhet inom fordonsindustrin i all­mänhet och Volkswagens nya satsning i synnerhet. Han tillhör dessutom den exklusiva skara som redan har fått uppleva ID.3 fullt ut på Volkswagens hemliga testbana i Tyskland.
– Jag har jobbat med utvecklingen av den här bilen under många år och det var fantastiskt att få uppleva den i verkligheten. Den har väldigt fina köregenskaper och en helt annan kraft i framdrivningen än en vanlig bil, förklarar han.

Koldioxidneutral produktion

Förutom att ID.3 i sig själv inte kommer att gene­rera några koldioxidutsläpp använder Volkswagen i stort sett endast grön el vid produktionen av både bilarna och battericellerna.
– Det här är ett helt nytt bilkoncept och vår första bil som levereras helt koldioxidneutral, tack vare radikalt sänkta CO2-­utsläpp i hela produktionskedjan. De utsläpp som inte kunnat undvikas blir klimatkompenserade, framhåller Martin Forsslund.

ID.3 är den första modellen som baseras på Volkswagens nya plattform för elbilar. Den kommer att ligga till grund för en ny generation av helt eldrivna bilar. Bland annat ID Crozz, som är en motsvarighet till Tiguan, och en Folkvagnsbuss i modern elbils­tappning. Under de närmaste fem åren beräknas fler än 20 nya helt eldrivna modeller att lanseras på den globala marknaden.

Volkswagen ID.3.

– Den nya tekniken och den omfatt­ande produktionen innebär också att ID.3 kommer att bli tillgänglig för betydligt fler än tidigare elbilar. Start­priset för ID.3 ligger under 350 000 kronor före avdrag för klimatbonus.

På Be­Ge Personbilar ser man med stor tillförsikt fram emot lanseringen av de nya elbilarna.
– Så fort ID.3 kommer till Sverige kommer den att finnas i våra bilhallar. Det är en milstolpe som vi har stora förhoppningar kring, säger Peter Ek.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist