Lantligt drömboende i Dalen

Vitt är mer eller mindre bannlyst i Dalen, förutom fasad­färgen. Med gråbeige färgskala och en enastående fingertopps­känsla har Madeleine Oskarsson skapat en hemtrevlig och ombonad känsla i det gamla huset i Lövshult. Hon och sambon Jimmie Lindekrantz har byggt ut och total­renoverat huset under drygt två år.

Att bo på landet var en självklarhet. Både Madeleine och hennes sambo är uppvuxna i lantlig miljö och efter ett par år som sambos i lägenhet i Oskarshamn började de leta efter ett ­passande ­boende. När de hittade det gamla huset Dalen, med anor från början av 1900-­talet, i byn Lövshult mellan Påskallavik och Skorpetorp föll alla bitar på plats.

– Det kändes som om vi var hemma redan när vi klev över tröskeln första gången. Det var en skön känsla i hela huset, berättar hon.

Den gråbeiga färgskalan går igen i hela huset som Madeleine har inrett med fingertoppskänsla efter hand som rummen har blivit klara.

Även om de tidigare ägarna hade renoverat och underhållit huset väl ville Madeleine och Jimmie sätta sin egen prägel. Dessutom var drygt 100 kvadratmeter boyta i minsta laget för familjen, som även omfattar den gemensamma sonen Loe – som då låg i magen – samt Madeleines son Jack från ett tidigare förhållande.

– Vi flyttade in 2015 och ville bo in oss ett tag innan vi bestämde vad vi skulle göra. Samtidigt började vi skissa så smått på passande lösningar, ­förklarar Madeleine.

Fördubblad boyta

Med hjälp av en arkitekt i släkten sattes idéerna på pränt och i januari 2018 inleddes den omfattande om- och tillbyggnaden.

– Inledningsvis anlitade vi hant­verkare för att göra grunden och regla upp utbyggnaderna i båda ändarna av huset. Sedan har vi gjort i stort sett allting själva, säger Madeleine som själv titulerar sig kreativ ­idéspruta medan sambon – som förövrigt bytte karriär under renoveringen och ­numera är snickarlärling – ligger bakom merparten av det praktiska förverkligandet.

Under en relativt kort tidsperiod har drömboendet tagit form. Den ursprungliga boytan är nästintill fördubblad. På bottenvåningen har det resulterat i ett väl tilltaget kök med plats för stora middagsbjudningar, ett välkomnande och luftigt vardagsrum samt ett eget och lite mera avskilt rum till äldsta sonen Jack.

– Dessutom fick vi utrymme för tvättstuga som tidigare inte fanns i huset och – inte minst – ett separat kapprum med en hel vägg för sko­förvaring. Det är perfekt för att inte få hallen överbelamrad med kläder och skor.

Dokumenterar och inspirerar

På övervåningen återstår en del renoveringsarbete. Här finns i dag ett rymligt och mysigt föräldrasovrum och ett rum till yngsta sonen Loe som bland annat fått en platsbyggd och uppmärk­sammad säng. Båda öppna till nock med synliga takbjälkar och takfönster.

Att Madeleine och sambon Jimmie har genomfört merparten av renoveringen på egen hand har medfört att allt har blivit precis som de ville ha det med en hel del praktiska, snygga och genomtänka speciallösningar.

– Vi räknar med att allt ska bli­ ­färdigt under våren. Det återstår badrum, ett gästrum och ett mindre tv-rum, förklarar Madeleine.

Inredning har länge varit ett stort intresse och hon berättar att mycket av inspirationen har hon hämtat från Instagram och Pinterest. I samband med att renoveringen i Dalen ­inleddes startade Madeleine ett eget konto på Instagram – ”housedalen” – för att både dokumentera och inspirera andra.

– Jag gillar att skapa en helhet med färger, möbler och övrig inredning. Jag är inte heller rädd för att blanda ny och modern design med äldre auktions- och loppisfynd. Det ger en mera levande känsla i hela hemmet, säger hon.

Värt mödan

Att framhålla något hon är särskild nöjd med i huset är svårt. Allt är noga genomtänkt, gjort och valt med omsorg.

– Köket var det första rummet som vi färdigställde och en plats i huset där vi vistas mycket. Den ljusa kalkstens­skivan i kombination med den ­mörkare köksinredningen blev väldigt bra. Det var extra kul att vi kunde åter­använda de gamla dubbeldörrarna, som ­ursprungligen satt i entrén till huset, till det platsbyggda skafferiet.

Även om renoveringen stundom har varit väldigt intensiv är det inte något som Madeleine vill ha ogjort. Allt jobb är definitivt mödan värt.

– Det blev precis som vi ville ha det. Ett hem med själ. Vårt drömboende, konstaterar hon leende.

 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Madeleine Oskarsson

Ålder: 33 år

Familj: Sambo Jimmie Lindekrantz, 32, samt barnen Loe, 4, och Jack, 9 år

Bor: I det snart färdigrenoverade huset Dalen i Lövshult 

Gör: Bemanningsassistent på Region Kalmar län

Fritid: Umgås med familj och vänner, laga mat, fotografera samt ­Instagramkontot ”housedalen” där husrenoveringen ­dokumenteras