Sätter sommaridyll på kartan

De är i full färd med att förverkliga sina drömmar. När arrendet för den lilla sommarbutiken blev tillgängligt hade Marcus Ottosson och Fredrik Wenell redan framtidsplanerna klara. Den 13 juni öppnar Valborgs i Klintemåla.

Under sommaren är Klintemåla porten till kommunens norra skärgård. En levande idyll och ett besöksmål med gästhamn och båtturister från både när och fjärran.

– När jag var liten hade vi som tradition i familjen att åka till Klinte­måla varje sommar och köpa glass i butiken och även gå på sommar­auktion. Det var något speciellt, minns Marcus Ottosson som numera har betydligt ­tätare band till Klintemåla där hans hustru är uppvuxen och svär­föräldrarna fortfarande bor kvar.

Dröm som förverkligas

Fredrik Wenell och Marcus Ottoson bygger om hela butikslokalen för att skapa känslan av en gammaldags lanthandel där såväl båt- som bilburna gäster ska kunna bunkra proviant, ta en fika eller njuta av en glass.

Tillsammans med sin svåger, och tillika ungdomskompis, Fredrik Wenell har tankarna och planerna kring att återuppliva denna känsla funnits ­sedan länge. När arrendet skulle ­f­örnyas i höstas och den ­tidigare butiks­innehavaren inte vill driva ­verksamheten vidare behövde de båda inte speciellt lång betänketid.

– Det här är en dröm som vi nu får möjlighet att förverkliga. En sommar­idyll som Klintemåla ska givetvis även i fortsättningen ha en välkomnande och inbjudande butik med kafédel och en levande gästhamn. Vi vill göra Klintemåla till ett ännu bättre besöks­mål, betonar Marcus och Fredrik nickar instämmande.

100-årig historia

Butikslokalen har redan börjat anta skepnaden av en gammeldags lant­handel där planerna även är att presentera byns historia med hjälp av bilder och berättelser.

– Det finns mycket att berätta om livet förr och nu i Klintemåla. Det som är särskilt roligt är att den här affären startades för närmare 100 år sedan av vår svärmors mormor Valborg och hennes man. Därav namnet Valborgs i Klintemåla, berättar de.

I butiken kommer det att finnas ett basutbud av matvaror som kompletteras med utlämning av färdigpackade matkassar ett par gånger i veckan i samarbete med ICA Maxi i Oskarshamn.

Likaså kommer det att finnas en trivsam kaféavdelning med sittplatser såväl inomhus som utomhus med närhet till vågskvalp. På menyn står allt från bullar, wienerbröd och småkakor till våfflor och mera matiga smörgåsar. Och givetvis även glass.

– Planen är att samarbeta i så stor utsträckning som möjligt med lokala leverantörer när det gäller allt från mat till en specialframtagen Klintemåla­folköl, framhåller Fredrik Wenell.

Växer fram

På sommaren är Klintemåla en levande idyll och ett besöksmål med gästhamn och båtturister från både när och fjärran.

När det kommer till planer för verksamheten i övrigt finns det också mycket idéer. Allt kommer dock inte att genomföras på en gång.

– Vi vill göra väldigt mycket. Men tanken är att låta det växa fram efterhand beroende på vad våra gäster och besökare efterfrågar. Till ­sommaren kommer vi framför allt att göra i ordning utemiljön runt både butiken och gästhamnen, fixa ­tipspromenader längs ett par olika slingor, inleda samarbete för en loppis i anslutning till butiken samt kajakuthyrning. Vi kommer även att arrangera quiz de tre sista onsdagarna i juli och lite andra happenings som vi kommer att berätta fortlöpande om på vår Facebooksida.

De tidigare oskarshamnarna ­Marcus Ottosson och Fredrik Wenell, som numera bor i Linköping respektive Örebro, ser med tillförsikt fram emot att tillbringa sommaren i Klintemåla med sina familjer.

– Det har vi förvisso gjort även tidigare. Men i sommar har vi även en mera specifik uppgift att fylla. Det ska bli fantastiskt kul att få bidra till att sätta Klintemåla och dess omgivningar ytterligare på kartan, konstaterar de leende.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Upplev Klintemåla

Valborgs i Klintemåla har ett basutbud av matvaror i butiken.

• Kaféavdelningen erbjuder bland annat våfflor, smörgåsar, fikabröd och glass.

• Loppis finns i både butiken och i ­anslutning till butiken.

• Under sommaren arrangeras bland annat tipspromenader längs olika slingor i byn.

• De tre sista onsdagarna i juli arrangeras quiz i anslutning till butiken.

• I gästhamnen finns 12 elplatser samt sanitetsbyggnad med dusch och tvättmaskin.

• I hamnen finns även en sjömack med bensin och diesel.

 

Om Valborg

Valborg som barn.

1890 kom Valborgs föräldrar till Klintemåla när de hade fått höra att en gård var till salu. De beslutade sig för att stanna och fick en dotter som föddes 1898. Hon fick heta Valborg. 

I början av 1920-talet träffade hon sin blivande man Henning Wenell som köpte och drev butiken i Klintemåla. Butiken togs sedan över av Herbert som var gift med Valborgs dotter Ann-Marie. 

Ann-Marie är i sin tur mor till Eva-Marie som är de nuvarande butiksinnehavarnas ­Marcus Ottossons och Fredrik Wenells svärmor. Butiksnamnet valdes för att uppmärksamma Klintemålas historia och att säcken nu har knutits ihop.

Läs mer om öppettider och övrigt på www.valborgsiklintemala.com