Strövtåg med plats för alla

Göran Svenson har sysslat med ­orientering sedan barnsben och han gläds åt att ­oskarshamnarna nu går man ur huse för att upptäcka naturen. Allt tack vare orienteringsklubben SOK Viljans satsning på ”Hitta ut”, som i år arrangeras för fjärde gången.  

Hur har intresset varit för årets ”Hitta ut”?

– Det har varit rekordstort. Folk har hört av sig långt innan starten och frågat efter kartor. Och vi kunde se att det var många som hängde på låset när vi väl körde igång den 2 maj. Redan efter två veckor hade vi 1 200 deltagare, vilket är fler än vi hade på hela förra året. 

Vad är det som ligger bakom succén? 

– Jag tror att många längtar efter att komma ut och upptäcka naturen. Och när man har ett mål att sträva efter blir det ännu roligare. Sedan blir det ett tävlingsmoment för många också – det blir som en utmaning att besöka alla checkpoints. I år har vi även placerat checkpoints i Kristdala vilket gör att fler kan vara med. 

Hur tänker ni när ni placerar ut checkpoints? 

– Vi strävar efter variation och att det ska passa alla. Varje checkpoint har en färg – grön, blå, röd eller svart – som indikerar svårighetsgraden. Grön färg betyder att den lätt går att nå med barnvagn och rullstol, svart färg betyder att den sitter långt ut i terrängen och är svårare att nå. När det gäller placeringen får det gärna vara natursköna platser och det är ett roligt arbete att leta upp nya ställen varje år. 

Hur många är ni som jobbar med ”Hitta ut”?

– Det är ungefär 10–15 personer som är engagerade. Mycket av arbetet handlar om att sätta upp checkpoints och kontrollera att de sitter kvar. Ett par personer jobbar med sponsring och ser till att vi kan lotta ut priser. Och själv administrerar jag hemsidan och uppdaterar sociala medier. 

Hur ser din relation till orientering ut? 

– Jag är född in i orienteringen och har sprungit i snart 60 år – det har varit mitt liv. Tävlat har jag gjort sedan jag var 11 år och jag har haft många olika uppdrag i SOK Viljan genom åren. Just nu ­håller vi igång ungdomsverksamheten med träningar som vanligt, men tävlings­säsongen är inställd. Vår förhoppning är att kunna köra igång som vanligt till hösten igen. 

Text & Foto: Jonas Axelsson

 

Göran Svenson

Ålder: 68

Bor: Oskarshamn

Engagemang: Ordförande i SOK Viljan och webbredaktör åt IK Oskarshamn.  

Gör på fritiden: Håller igång med löpning och umgås med barnbarnen.