De slog mynt av sin idé

Fyra flitiga företagare – från länets bästa UF-skola. Swedbank har utsett ­Telluco UF till årets UF-företag i Oskarshamns kommun. 

Telluco UF består av Hannah Kvillemo, Sabina Thormalm, Tuva Lövdahl och Melissa Huynh. De har drivit ­företaget under sitt andra år på Oscars­gymnasiets samhällsprogram och är de yngsta eleverna i Oskarshamn som har fått ta emot det ärorika priset av Swedbank. 

Affärsidén har bestått av att designa, tillverka och sälja halsband gjorda av gamla enkronor. Motivet, en världs­karta, symboliserar alla människors rätt till kunskap – oavsett var på jorden man bor. 

– Vi ville göra något som vi själva är intresserade av och därför blev det smycken. Samtidigt ville vi göra det på ett miljömedvetet sätt och då kom vi på att vi kunde använda gamla enkronor, berättar Sabina Thormalm.

Halsbanden som Telluco UF sålde tillverkades av gamla enkronor.

Försäljningen tog fart direkt tack vare ett smart marknadsföringsdrag. 

– Vi kontaktade några olika influencers och fick slutligen till ett samarbete med skådespelerskan Christina Schollin. Efter det fick vi beställningar från hela landet och även från utlandet, berättar Hanna Kvillemo. 

Imponerade på juryn

Elevernas engagemang, återanvändningen av mynt och det faktum att företaget blivit lönsamt imponerade på Swedbanks jury. 

– De har visat prov på driv och initiativförmåga och vi hoppas att den här utnämningen blir en kick för framtiden. Ung Företagsamhet är en stor del av Swedbanks samhällsengagemang för vi tycker att det är viktigt att ungdomar får prova på och lära sig att driva företag. Vi stöttar och hjälper under resans gång med förhoppningen att våra UF-företagare en dag ska bli en viktig del av vårt gemensamma näringsliv här i Oskarshamn, säger Ulf Månsson, kontorschef på Swedbank i Oskarshamn. 

Ljus framtid

Johan Lundström är ansvarig för Ung Företagsamhet inom Swedbank i sydostregionen och dessutom styrelse­ordförande för Ung Företagsamhet i Kalmar län. Han är säker på att tjejerna bakom Telluco UF går en ljus framtid till mötes. 

– Det har visat sig att elever som har drivit UF-företag får ett försprång i yrkeslivet – de tjänar mer, blir chefer i större utsträckning och startar fler företag, säger Johan Lundström samtidigt som han delar ut diplom och presentkort till de unga företagarna. 

Andreas Markhester, ekonomilärare på Oscarsgymnasiet, är stolt över pris­tagarna. 

– Tjejerna är superduktiga och det är så roligt att de belönas för det hårda arbete de har lagt ner. Att driva ett UF-företag främjar kreativiteten och bidrar till personlig utveckling och det är fantastiskt för oss lärare att få vara med på den resan. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist