Med sikte på gammelgäddan

Många fina fiskesjöar. Och utomordentligt bra kustfiske. Följ med när ­fiskeprofilen Thomas Björklund berättar om fisket i ­Oskarshamnsregionen och betygssätter kommunens ­absolut ­bästa fiskesjöar.

– Fiske har jag hållit på med sedan tonåren. Men på senare år har jag utvecklats till en riktig fiskenörd, säger Thomas Björklund, 62 år, när Stadsmagasinet tar rygg på honom en eftermiddag i juni.

Han plockar fram spöt och några fiskedrag ur bagaget på bilen. Utrustningen är minst sagt imponerande. Hundratals fiskedrag i olika kulörer och material ligger noggrant och systematiskt nedpackade i boxar för att det ska bli lätt att hitta rätt. Efter en rask promenad från parkeringen är Thomas Björklund nere vid en av sina favoritsjöar, Skiren.

Thomas Björklund.

– Här fiskade jag väldigt ofta när barnen var små, berättar han.

I Skiren har han genom åren fått flera gäddor på kroken.  

Tävlar i sportfiske

Fiske och särskilt gädda är alltså Thomas Björklunds stora passion. För 10 år sedan började han tävla i sportfiske och han är arrangör av fiske-tävlingen CWC Super Pike Open i stan.

– Tävlingsmomentet lockar, sedan är det ju kul att träffa likasinnade som är lika nördigt intresserade av det här som en själv, svarar han på frågan om vad tjusningen är med tävlingsfiske.

Street fishing

Tillsammans med fiskekompisen Martin Udd bildar han Team Hobby & Fiske. Det blir ett tiotal tävlingar per år, mestadels i Sverige. Men även Holland och Danmark är länder där Thomas Björklund tävlat, både individuellt och i lag med Martin Udd. 

– Holland är häftigt. Där har jag tävlat individuellt i street fishing i kanalsystemen. Då fiskar du all slags fisk. Det roliga med den tävlingen är att du fiskar i par och mäter och rapporterar in varandras fångster. 

Hoppas på lokal tävling

Vilket drag som en sportfiskare väljer är ­avhängigt av en rad faktorer: mjukt eller hårt vatten, soligt eller molnigt väder med mera med mera.

I år skulle han och Martin Udd ha åkt till Danmark för att delta i de danska mästerskapen. Men tävlingen är inställd på grund av corona-situationen. Hur det blir med årets upplaga av CWC Super Pike Open i Oskarshamn,  planerad till den 9–10 oktober, är fortfarande oklart.  

– Nu när reserestriktionerna inom Sverige har hävts borde vi kunna genomföra tävlingarna. Avståndet inget problem eftersom det ska vara 300 meter mellan de tävlande båtarna. Det gemensamma kaptensmöte där deltagarna samlas på Badholmen vid tävlingsstart kan ju hållas på Face-Time, säger han optimistiskt.

God ambassadör

Thomas Björklund låter sig inte nedslås av motgångar och kritik. Tävlingen CWC Super Pike Open, som han initierat och verkligen brinner för, har anklagats för att vara rovfiske. Lokalpressen gick i oktober 2019 hårt åt tävlingen och Thomas Björklund fick personligen löpa gatlopp. Han anklagades för att sitta på dubbla stolar i egenskap av turismutvecklare i Mönsterås kommun. Samtidigt som han är ordförande i föreningen Hobby & Fiske och marknadsför och representerar CWC Super Pike Open. Sedan förra året sträcker sig tävlingsbanan ned till Pataholm i Mönsterås skärgård. 

– Att det är rovfiske är en orättvis kritik, eftersom vi släpper tillbaka gäddorna. CWC, står ju för Catch With Care, fånga med försiktighet. Och om det skulle vara en intressekonflikt det jag håller på med, ja, då skulle ingen kommunalanställd kunna vara föreningsmänniska, säger han. 

Han medger att det var tufft när kritikstormen blåste som hårdast, men intresset för gäddfiske är intakt. Och han tänker fortsätta vara en god ambassadör för sportfisket. 

Knäcka koden

Guide till storfångsten.

Att Thomas Björklund i första hand riktar in sig just på gädda är inte så märkligt. Få fiskar i svenska vatten är så mytomspunna. Otaliga är historierna om den listiga gammelgäddan som svårligen låter sig fångas. 

Enligt Thomas Björklund handlar ett framgångsrikt gäddfiske om olika taktiska val och många frågor som kräver sina svar. 

Var befinner sig fisken just nu? Står hon kvar i branterna eller inne på grundområdena? Hur beter hon sig före, respektive efter lek? Varför fungerar en viss betestyp eller en viss fiskemetod ena dagen och inte nästa? 

– Det handlar helt enkelt om att knäcka koden för dagen. Att lyckas läsa vattnet, vindförhållande, bottenstruktur, årstid, vattentemperatur och föra samman den informationen med tidigare kunskaper och erfarenheter. 

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Thomas Björklund

Yrke: Turismutvecklare i Mönsterås kommun 

Ålder: 62 år

Bor: Villa i Svalliden 

Familj: Fru och utflugna barn