Strövtåg genom grönskande gränder

En fridfull promenad ­genom vacker natur. Som dessutom bjuder på samtalsämnen längs vägen. Nyrenoverade Äspö­stigen erbjuder en svårslagen ­kombination för den naturintresserade.

Äspöstigen är en populärvetenskaplig naturstig som anlades i början av 1990-talet. I samband med att Äspölaboratoriet byggdes fanns det en oro att Äspö skulle stängas för allmänheten och naturstigen uppkom därför som ett sätt att välkomna besökare ut till ön. 

På promenaden genom den lummiga lövskogen finns informationsskyltar som knyter an till omgivningen.

– Vi använder Äspöstigen för geologiexkursioner och för att visa runt skolklasser här på Äspö. Men vem som helst är välkommen hit för att nyttja stigen och njuta av de vackra omgivningarna. berättar Anna Vuori, kommunikatör på SKB. 

Rejäl uppfräschning

Med anledning av den rådande pandemin har besöksturerna på Äspölaboratoriet ställts in och det går just nu inte heller att besöka varken expeditionen eller utställningarna. Inför sommaren har SKB, som ansvarar för Äspöstigen, därför valt att satsa på en rejäl uppfräschning av stigen med både nya informationsskyltar och förbättrade gångstigar. 

– Vi kallar det för Äspöstigen 2.0. Slingan har fått nya spänger och lejdare och skyltarna har moderniserats med bland annat QR-koder som besökare kan scanna med sin telefon för att få mer information i form av artiklar och videoklipp, berättar kommunikatören Malin Gustafsson.  

Fakta om naturen

Den vackert belägna grillplatsen halvvägs in på Äspöstigen är perfekt för ett fikastopp.

Informationsskyltarna som finns uppsatta längs med Äspöstigen knyter an till omgivningen och ger en inblick i skärgårdens landskap. Stigen bjuder alltså på motion och frisk luft samtidigt som du lär dig om bland annat djur, växter och bergarter längs vägen. 

– Vi har förmånen att kunna erbjuda Äspöstigen som en bra utomhusaktivitet, så att besöken inte behöver upphöra helt och hållet. Uppfräschningen är ett sätt att dra vårt strå till stacken för att det ska finnas aktiviteter som allmänheten kan ägna sig åt i dessa speciella tider, berättar Anna Vuori. 

Populärt område

Äspöstigen går delvis genom oländig terräng och är därför inte lämplig att ta sig an med barnvagn eller rullstol. Men en av grillplatserna är lättillgänglig och det går lika bra att upptäcka ön med hjälp av grusvägarna. Området är populärt bland fiskare och det är inte ovanligt att turister med husbilar söker sig hit enbart för den vackra naturens skull. 

– Och Pokémon-spelare brukar uppskatta att det finns både Pokestop och Pokegym på ön. Så Äspö har mycket att erbjuda och är mer eller mindre perfekt för familjeutflykter, konstaterar kommunikatören Maria Fornander.

Malin Gustafsson visar hur man enkelt kan få mer ­information om Äspölaboratoriet genom att scanna en QR-kod med sin telefon.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Äspöstigen

Hitta hit: Naturstigen är belägen på Äspö, 30 km norr om Oskarshamn. Sväng av E22 vid Trafikplats Fårbo och följ skyltningen mot SKB och Äspölaboratoriet

Längd: 2 km genom lummig, vacker natur

Faciliteter: Informationstavlor, två grill­platser, parkering vid Äspölaboratoriet