Sportkrönika

Jag har funderat över varför de båda fina föreningarna Fårbo FF och IK Tuna Södra har den udda kombinationen av gult och grönt som klubbfärger. Hur tänkte man runt 1950 då föreningarna bildades? De kunde ju valt vilka färger som helst.

Däremot vet vi att den argentinska fotbollsklubben Boca Juniors skulle byta färger år 1907. Deras nya färger skulle bli samma som på flaggan på det första skeppet som lade till i Buenos Aires hamn den bestämda dagen. Skeppets namn var Drottning Sophia. Hon var svenskflaggad. Därför spelar den kanske mest framgångsrika klubben på andra sidan Atlanten i blågult.

Notts County spelar i svart och vitt.

Hundra år senare jobbade jag för en sammanslagning av OAIK och IFKO. Förslaget röstades tyvärr ned. Men OM det hade blivit en ny klubb och OM jag hade fått bestämma, då hade laget spelat i orange och svart. Samma färger som den ukrainska klubben Shakhtar Donetsk. Den klubben knyter an till gruvindustrin. Orangea är dagsljuset som möter gruvarbetarna efter arbetsdagens slut och svart är mörkret i gruvan. Min anledning till färgval hade varit att den är cool och ganska ovanlig.

Ett annat lag som spelar i orange är Nederländerna, vars flagga är blå vit och röd. Märkligt, eller hur? Förklaringen är att Vilhelm den I, hjälten i kampen för Nederländernas självständighet, ärvde det sydfranska området Orange (Oranien). Därför är de nederländska landslagen orangea.

Notts County, världens äldsta proffsklubb, skänkte ett svartvitt matchställ till italienska Juventus år

Shakhtar Donetsk spelar i orange och svart.

1903. Italienarna bytte därför från rosa till svart och vitt – bianconeri – och fick ett lyft med sin nya identitet. De blev snart det världslag de är än idag. Många blev förvånade när Juve bjöd in Notts County, som då låg tolva i tredjeligan i England, att premiärspela första matchen på den nya arenan i Turin 2011. Nu vet ni anledningen. Gammal kärlek rostar aldrig. 

IFK Oskarshamns blåvita färger ska stå för oskuld och trohet har jag kunnat läsa mig till. Men hur kommer det sig att det inte finns en röd fotbollsförening i sossekommunen Oskarshamn? Var fick Oskarshamns AIK sitt svartvita ifrån? Vet du? Finns det fler historier om klubbfärger? Hör av dig till mig i så fall så kan det bli en krönika till på ämnet föreningsfärger.

Klas Häll, sportintresserad lokalprofil