Andlig ledare ger sportsligt stöd

Inte kroppsligt, men väl själsligt. Stödet till IK Oskarshamn intar nya dimensioner när ­publiken inte får vara på plats i arenan. För IK-supportern och kyrkoherden Anders Byström är den andliga världen ingen ny bekantskap.

För Anders Byström kommer ishockey i första rummet när det gäller sport. Han följer både IK Oskarshamn och Luleå Hockey med stort intresse och går gärna på IKs hemmamatcher. 

– Som norrbottning är jag uppvuxen med ishockey och i Oskarshamn är hockey alltid ett samtalsämne som kommer upp, även i kyrkan. Säsongen då IK Oskarshamn gick upp i SHL var väldigt speciell, det var en häftig resa som verkligen engagerade hela staden – det snackades hockey överallt, minns Anders Byström. 

Enligt kyrkoherden råder det inget motsatsförhållande mellan att vara kristen och att vara hockeyintresserad. Snarare blir det som berör många människor per automatik angeläget även för kyrkan. 

– Vi människor är ju inte uppdelade i delar, en som är kristen och en som är intresserade av andra saker. Utan vi är en helhet som människor och det ryms många olika saker i oss, konstaterar Anders Byström. 

Anders Byström är kyrkoherde i Döderhults församling och har ett hjärta som klappar för IK Oskarshamn.

Häftigaste hockeyminnet

När Stadsmagasinet ber honom dela med sig av ett speciellt hockeyminne behöver han inte fundera länge. 

– Jag har förstås många fina minnen av IK Oskarshamns framgångar, men mitt häftigaste hockeyminne är faktiskt från 1994, när Bodens IK var ett topplag i allsvenskan. De skulle spela en avgörande match i kvalseriens sista omgång mot AIK i Globen. Boden hade råd att förlora med två mål och ändå gå upp i elitserien, berättar Anders Byström. 

Dömde straff

Det skulle komma att bli en av svensk hockeys mest dramatiska matcher. I matchens slutskede ledde AIK med 3–0 och var därmed klara för elitserien med ett måls marginal, när AIK-backen Rickard Franzén visades ut för att avsiktligt ha flyttat målburen. Bodens lagledning, med Niklas Wikegård i spetsen, hade stenkoll på regelboken och påpekade för domarteamet att Boden hade möjligheten att välja straff i stället för utvisning eftersom det var mindre än två minuter kvar av matchen. Då åkte domaren Roger Öberg till sekretariatet för att läsa regelboken noga innan han kunde konstatera att Boden hade rätt. 

– När domaren dömde straff blev AIK-fansen helt tokiga. De började kasta in mängder med föremål på isen, så funktionärerna fick rycka in och städa upp och spola om isen. Efter en kvarts väntan i omklädningsrummet blev det skyttekungen Ulf Sandströms uppgift att lägga straffen som skulle ta Boden till elitserien. Sandström var normalt säkerheten själv, men den här gången blev det för mycket på hans axlar och han missade, berättar Anders Byström. 

Små marginaler

Efter att ha varit ett mål från uppflyttning kom Bodens IK aldrig i närheten av högsta serien igen och tio år senare gick klubben i konkurs. Det nervkittlande matchavgörandet är ett exempel på idrottens små marginaler och på ishockeyns förmåga att engagera människor. 

– Jag minns att jag var på läger då och satt i ett kök och lyssnade på radio. Samma kväll var det meningen att jag skulle hålla i aftonbönen. Men jag sa till min kollega: ”Det här går inte, du får ta den åt mig”. Jag var ju tvungen att följa upplösningen av matchen, säger Anders Byström och skrattar. 

Följer laget

Om den kommande SHL-säsongen blir lika dramatisk för IK Oskarshamn återstår att se. Men en sak är säker, Anders Byström kommer att följa laget på nära håll. Han har redan bekantat sig med IKs nya huvudtränare Martin Filander i samband med försäsongsmatchen mot Växjö Lakers. 

På plats var också biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, som även han är mycket sportintresserad. Biskopen, som är född i Jönköping, har jobbat i Oskarshamn och bor i Växjö vill dock förhålla sig neutral när det gäller de tre småländska SHL-lagen. 

– I min roll som biskop representerar jag hela stiftet och det här med hockey är känsliga saker, säger han hemlighetsfullt. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Anders Byström

Ålder: 49

Gör: Kyrkoherde i Döderhults församling och kontraktsprost i Stranda-Möre kontrakt

Bor: Hus i Döderhult

Favoritlag: IK Oskarshamn och Luleå Hockey