Wakeboardveteran med smak för guld

Sommarens åkning gav blodad tand. Efter 14 år gjorde Andreas Johansson SM-­comeback på wakeboarden. Det resulterade i en överraskande guldmedalj.

I förra numret berättade Stads­magasinet om wakesurfinggänget i Påskallavik där Andreas Johansson är en drivande kraft. I samband med vågsurfing på båtens svall har Andreas även passat på att hålla sina wake­boardkunskaper vid liv.
– I ungdomen tillbringade jag i stort sett hela min fritid på wakeboard­brädan. Under 7-8 år tävlade jag aktivt och har bland annat brons och silver från junior-SM och en sjätteplats i senior-SM. Jag representerade även landslaget 2005. Men efter 2010 slutade jag tävla helt, berättar han.
Under sommarens åkning har tankarna kring en comeback dock vuxit sig allt starkare och efter att ha blivit kontaktad av SM-arrangören bestämde han sig för att åter ställa upp.
– Det var en kul grej. Jag hade ju inget att förlora, konstaterar han leende.

Guldmedalj och pokal. Det gick överraskande bra för Andreas Johansson i wakeboard-SM.

Satte bästa tricket

Men några förluster blev det inte. Tvärtom. Redan i kvalet tog ­Anderas kommandot i SM-­tävlingen som avgjordes på Stora Rängen vid Brokind utanför Linköping den 12 september.
I finalåket avslutade han med att sätta en stor ”Crypt”, ett glidetrick med 180 graders rotation, som både resulterade i guldmedalj och pokal för tävlingens bästa trick.
– Jag blev själv överraskad. Även om jag var peppad hade jag absolut inte räknat med att det skulle gå så bra.

Vill starta klubb

Guldet har onekligen givit mer­smak. Till nästa sommar blir det inte bara mer åkning. Då siktar Andreas ­Johansson både på att försvara sin ädla SM-medalj och starta upp en wakeboardklubb i Oskarshamn.
– Nu vet jag att jag fortfarande hör hemma i toppskiktet. Att få tävla för vår egen hemmaklubb vore en härlig känsla och jag hoppas att en klubb kan bidra till att fler får upp intresset för wakeboard i Oskarshamn.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist & Tobias Bladh