Filmkrönika: Läskigheter för hela familjen

Det känns lite trist att tjata om pandemin i ytterligare en krönika. Men sanningen är den att Covid-19 fortfarande är smärtsamt närvarande och att den här hösten inte riktigt blev som den skulle.

Film efter film som vi hade hoppats skulle rädda biografverksamheten under hösten har skjutits på framtiden. Mulan och Wonder Woman 1984 för att nämna ett par av de största. Även årets Halloween-filmer lyser med sin frånvaro… med ett enda, dock lysande, undantag: Nelly Rapp – Monsteragent. Nu är det här ju ingen renodlad skräckfilm utan snarare en familjefilm med lite läskig story. Den handlar om Martin Widmarks bokhjälte Nelly som ska spendera höstlovet hos morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare och dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov.

Extrakul för oss är att regissör för detta filmäventyr är Oskarshamnsbördiga Amanda Adolfsson (bl.a Unga Sophie Bell och Eagles). 

I övrigt så bjuder oktober på några guldkorn trots allt. Trolls 2 kommer äntligen till biograferna, Sofia Coppolas feel good-rulle On The Rocks har premiär den nionde, Hercule Poirot dundrar in i storfilmen Döden På Nilen och de lite yngre besökarna får sitt genom ett äventyr med familjen Storfot.

Och så kan vi väl göra gemensam sak och hålla tummarna för att filmbolagen inte flyttar på fler filmer? Särskilt inte novembers största happening: James Bond – No Time To Die!

Jonas Frykman
föreståndare på Sagabiografen i Oskarshamn

 

Biopremiärer i urval

On The Rocks – 9 oktober

Honest Thief – 9 oktober

Döden På Nilen – 14 oktober

Familjen Storfot – 16 oktober

Nelly Rapp – Monsteragent – 23 oktober

Turandot (The Metropolitan) – 24 oktober

Black Widow – 28 oktober