Ljus tradition tänder hoppets låga

Stämning, stillhet och förtröstan. Allhelgonahelgen är den helg då vi särskilt uppmärksammar våra döda. Döderhults församling håller såväl kyrkor som kyrkogårdar öppna för ljuständning och eftertanke. 

Under, och även före, allhelgonahelgen vallfärdar besökare till kyrkogårdarna för att smycka minneslundar och gravar med blommor och ljus. På Alla helgons dag, som i år infaller den 31 oktober, lyser hoppets låga över minnet av våra nära och kära.  

– Det är en stark och viktig tradition och den helg då vi har i särklass flest besökare på kyrkogården. Många kommer hit bara för att uppleva stämningen, säger Anders Byström, kyrkoherde i Döderhults församling. 

Öppet för besökare

Men årets allhelgonahelg blir av förklarliga skäl inte som alla andra. Från församlingens sida vill man dock understryka att såväl kyrkorna som kyrkogårdarna kommer att stå öppna för besökare.

– Det kommer att finnas möjlighet till ljuständning och vi kommer att ha präster och diakon på plats. Vi har dessutom planerat för ett musikprogram under helgen. Men vi undviker att samlas i större grupper och vi respekterar avståndet till varandra. Tillsammans gör vi det så bra vi kan efter förutsättningarna som vi har, säger Anders Byström. 

Kyrkoherde Anders Byström ser allhelgonahelgen som en allvarstyngd men samtidigt ljus högtid.

Tänder hopp

Kyrkoherden ser allhelgonahelgen som en allvarstyngd men samtidigt ljus högtid. Den hjälper till att tända ett slags kollektivt hopp, menar han. 

– Det är som en folkrörelse, något som alla har en relation till. Sorg och saknad är något som de flesta har mött i sina liv och tillsammans kan vi finna tröst i att ljuset förjagar mörkret. Ljuset bär hoppet. När vi går på kyrkogården är det inte mörkret vi ser, det är ljuset, konstaterar Anders Byström. 

Varje år bjuder församlingen in anhöriga till personer som har gått bort under året till en minnesgudstjänst på Alla helgons dag. I samband med minnesgudstjänsten läses namnen på de avlidna upp och anhöriga får ljus att ta med sig. Till skillnad från tidigare år kommer man inte att kunna samla lika många människor denna allhelgonahelg, men det kommer ändå att kunna genomföras någon form av minnesstund.

– Församlingen kommer att kommunicera tydligt med de anhöriga vad det är som gäller. Minnesgudstjänsterna är en starkt rotad tradition med många besökare. Därför tittar vi på lite olika alternativ för hur vi kan genomföra detta på bästa sätt, i stället för att ställa in helt och hållet, säger Anders Byström. 

Monia Ivarsson tänder ljus i Stillhetens kapell, som kommer att hållas stängt under allhelgonahelgen.

Samtal mildrar ensamheten

En plats att dela med sig av – och känna igen sig i – berättelser och känslor. Döderhults församling­ ­erbjuder en kravlös samtals­gemenskap för personer som har förlorat en närstående. 

Varje höst och vår bjuder Döderhults församling in personer som har förlorat en närstående att delta i församlingens samtalsgrupp för stöd i sorg. Vid 6–7 tillfällen träffas gruppen under ledning av församlingens diakon Monia Ivarsson.  

– Vi börjar med att fika tillsammans. Sedan flyttar vi oss till en lugn plats, tänder ett ljus och först då börjar samtalet. Vi ser till att ha ett tillåtande klimat där alla får komma till tals och bli bekräftade i sin sorg. Sorgen har många färger och tar sig olika uttryck. Sorg går inte över av tid utan av att vi bearbetar den, berättar Monia Ivarsson.

Återträff

Efter 2–3 månader arrangeras en återträff för deltagarna i gruppen och det finns även möjlighet till extra stöd och enskilda samtal vid behov. Monia förklarar att målet är att livet ska gå vidare men att sorg också tar tid. Det är viktigt att dela vanmakten och låta det vara så svart som det kan vara. Ljuset kommer inte förrän man låter det vara svart. Hon understryker alltjämt att samtalsgruppen är helt kravlös. 

– Ingen är där för att prestera något. Utan det handlar om att möta människor där de befinner sig i sin sorgeprocess och finnas där för dem med stor försiktighet. Träffarna är ett tillfälle att få dela med sig av det som bråkar och skaver, samtidigt som man får känna att man inte är ensam i sin situation. Att höra saker från andra kan ge hopp.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Digital ljuständning

Den som av olika skäl inte har möjlighet att ta sig till kyrkan och kyrkogården under allhelgonahelgen kan i stället använda sig av Svenska kyrkans bönewebb. Skriv din bön, tänd ett ljus eller gör både och genom din mobil, läsplatta eller dator. Alla kan ta del av bönen när den blivit publicerad. Bönewebben hittar du på be.svenskakyrkan.se.