Med beröm godkänt

Bostadsföretaget Byggebo fick idel lovord i samband med att företagets ISO-certifieringar reviderades under hösten. Revisorerna hittade inte några avvikelser.  Något som innebär att Byggebo är ett av landets ­ledande allmännyttiga bostadsföretag. Ja, till och med ett föredöme för hela branschen.

En kvittens på att det är ordning och reda på Byggebo, poängterar vd Benoni Ingelsjö. Engagemang och en god förmåga att lösa problem i dess linda är några av medarbetarnas främsta egenskaper.

– När alla drar åt samma håll och alltid har hyresgästernas bästa för ögonen blir slutresultatet bra, understryker Benoni Ingelsjö. Ägare, styrelse och ledning har all anledning att känna stolthet över medarbetarna.

Kvalité med ISO

ISO-certifieringar sker på tre olika områden. ISO 9001 för kvalitet, ISO 14001 för miljö och ISO 45001 (ersätter OHSAS) för arbetsmiljö. Sammantaget utgör certifieringarna ett kvalitets­ledningssystem som stärker ledningsarbete, strategi och leveransförmåga.

Kvalitetsledning handlar också om att få nöjda kunder och en kostnadseffektiv verksamhet genom att engagera chefer och medarbetare. ISO 9000-seriens standarder är kraftfulla verktyg i arbetet med att bygga upp, utveckla och förbättra verksamheten oavsett organisationens storlek och verksamhetsinriktning.

För den oinvigde klingar ISO-certifieringar som något krångligt och besvärligt. Men det är inte riktigt så. Att bli certifierad inom ISO betyder att det är ordning och reda på företaget. Att saker och ting inte riskerar att hamna mellan stolarna. Och att det pågår ett ständigt förbättringsarbete.

Högsta betyg från Intertek

Revisionsföretaget Intertek ger alltså Byggebo bästa möjliga betyg i sin revidering av ISO-certifieringarna.

– Än en gång är verksamheten säkerställd. Vid revisionen upptäcktes inga som helst avvikelser. Under de senaste tio åren har företaget utvecklats inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö på ett frapperande bra sätt, säger Benoni Ingelsjö.

Något som Intertek understryker i sin revidering: ”Ett fortsatt mycket bra arbete med den operativa verksamheten, allt med ett ständigt pågående förbättrings­arbete. Hela tiden med kunden i fokus.” Genomgående görs ett omfattande arbete för att förbättra hyresgästernas upplevelse både i inne- och utemiljö. Arbetssättet är strukturerat och viljan till återkoppling stor.”

Hög uthyrningsgrad, en stark ekonomi och omfattande förebyggande och fastighetsbevarande underhåll är positiva effekter av kvalitetsarbetet. En stark ambition att minska miljö­påverkan, bland annat genom eldrivna arbetsfordon och snålspolande toaletter, innebär att ISO 14001 infrias. Och säkerställandet av en bra arbetsmiljö, rätt utrustning och en effektiv friskvård innebär att kraven från  ISO 45001 uppfylls.

Gripen 20, Byggebos, flaggskepp, har starkt medverkat till en positiv befolkningsutveckling i Oskarshamn.

Byggebos styrka

Ingen organisation är naturligtvis felfri. Styrkan hos Byggebo är att det systematiska arbetssättet innebär att fel undanröjs snabbt. Ja, till och med innan felen uppstår.

Under de senaste åren har företaget satsat närmare en halv miljard kronor på förebyggande och fastighets­bevarande underhåll. Även fortsättningsvis ska Byggebo prioritera underhåll.

– Vi anstränger oss hårt för att utveckla hyresrätten ytterligare, att skapa det problemfria boendet.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Ordning och reda

Naturligtvis är det en fjäder i hatten att få sina ISO-certifieringar reviderade med beröm godkänt. Men i omdömet ingår också förmågan att snabbt räta upp det som är mindre bra.

– Vi är lyhörda, ambitionen är att alltid verka för det problemfria boendet.

Det konstaterar Byggebos vd Benoni Ingelsjö med anledning av att parkeringsfrågorna i beståndet aktualiserades i slutet av september.

Och allt hade sitt ursprung i mätsystemet LiveSteps, som ger hyresgästerna stor möjlighet att påverka boendemiljön. Under en längre tid hade ett flertal hyresgäster, via LiveSteps, efterlyst ordning reda på parkeringsplatserna. Dumpade skrotbilar, släpkärror och båtar störde, liksom det faktum att många parkerade sina bilar utan att ha någon relation till bostadsområdet. Många missutnyttjade alltså Byggebos generösa parkeringsregler. Något som drabbade hyresgästerna negativt.

Samarbete med Aimo Park

Byggebo inledde ett samarbete med bevakningsföretaget Aimo Park. Sista fredagen i september försågs 16 bilar med parkeringsböter. Men offensiven avbröts lika snabbt som den iscensattes.

– Vi var inte tillräckligt tydliga i informationen till våra hyresgäster och tydligheten vad gäller besöks­parkeringarna var inte den bästa, säger Benoni Ingelsjö. Vi ville förbättra lite för fort.

Situationen åtgärdades snabbt, naturligtvis utan att bilar lappades. Och under tiden fram till första november skapade bostadsföretaget en hållbar parkeringsfilosofi.

Under oktober skyltades parkeringsplatserna i Byggebos fastighetsbestånd om. Något som innebär att inga som helst oklarheter numera råder.

Byggebos Parkeringsregler

Parkeringarna är avsedda för hyresgäster. I 24 timmar får du stå på en och samma plats. Helger och kvällar är det fri parkering mellan klockan 22.00 och 07.00. Antalet besöksparkeringar har utökats. Och där gäller fyra timmars fri parkering med parkeringsskiva. Helger och kvällar är det fri parkering. Genom nyordningen får Byggebo rätt att transportera bort skrot, släpkärror och båtar.

Nu liksom tidigare är det tillåtet att parkera utanför trapphus, för att exempelvis bära upp matkassar, i sex minuter.

– Det är vår förhoppning att över tid kunna tillskapa flera parkeringsplatser, där det är möjligt, ute i våra bostadsområden. Allt för våra hyresgästers bästa.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist