Grön julglädje med närodlade granar

Närodlade och nyhuggna. Det ligger mycket kärlek och omtanke bakom de julgranar som Per Ivarsson och sonen Victor säljer utanför ICA Maxi.

– De är ömt vårdade med gröna fingrar, framhåller de båda julgransförsäljarna.

Julgranar från Bråbo är ett begrepp i adventstider och ett måste i hemmet för många julfirande familjer. Per Ivarsson är uppvuxen med de småskaliga odlingarna i skogarna runt Fallebo.

– Jag har själv huggit och sålt julgranar sedan minst 40 år tillbaka. De senaste 20 åren utanför ICA Maxi, berättar han.

Ett arv han har fört vidare till sönerna. Victor är bara 25 år, men redan erfaren och väl bevandrad i julgranssvängen.

– Jag har varit med pappa i stort sett sedan jag kunde gå och har lärt mig hur man odlar fram den perfekta granen från grunden, säger han stolt.

Att odla julgranar på ett naturligt sätt är ett riktigt hantverk. Det kräver såväl marker med lämplig jordmån som noggrann och regelbunden skötsel av de plantor som har framtida julgranspotential.

– Ett par gånger om året röjer vi gräs och sly runt plantorna och sedan klipper och beskär vi dem lätt en gång om året för att granarna så småningom ska få den rätta formen – täta och smala. Och vi använder absolut inga bekämpningsmedel eller andra kemikalier, förklarar Per.

Per Ivarsson och sonen Victor är trogna julgransförsäljare utanför ICA Maxi.

Både grönt och rödgrönt

Närodlat ligger i tiden och Per Ivarsson odlar och säljer huvudsakligen rödgran som både har det klassiska utseendet och lukten. I sortimentet finns även närodlad kungsgran.

– Den klassiska granen, som är lokalt odlad på ett hantverksmässigt och miljövänligt sätt, är fortfarande den absolut mest efterfrågade. Såväl bland trogna kunder som hos yngre nytillkomna granköpare, konstaterar han.

Julgranar finns på plats

Under hela advent finns Per och Victor Ivarsson på plats utanför ICA Maxi med sina julgranar. I pandemins fotspår förutspås efterfrågan bli stor då allt fler firar jul på hemmaplan. Men de garanterar att ingen ska riskera att bli utan gran.

– Vi hugger efterhand och fyller hela tiden på med nya granar. Ända fram till julafton.

De är ömt vårdade med gröna fingrar, framhåller Per Ivarsson.

Chans till en vinst om du bidrar till välgörenhet

Den personliga servicen är en bidragande orsak till att många julgransköpare återvänder år efter år. Likaså att alla köpta granar nätas in för enklare hantering – utan extra kostnad.

– De som köper gran hos oss kan även bidra till cancerforskningen. Genom att skänka 20 kronor och skriva upp sitt namn deltar man i utlottningen av en julgran till nästa år.

Vi meddelar vinnaren den 23 december, kvällen innan julafton, så det blir en extra tidig julklapp, förklarar Per och Victor Ivarsson och passar på att välkomna både nya och gamla kunder.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Tips för en långlivad gran

  • Låt granen förvaras utomhus om möjligt tills det är dags att ta in den
  • Gör alltid en ny snittyta innan den placeras i julgransfoten
  • Se till att granen alltid har rikligt med vatten och inte torkar ut

Julgranens historia

  • En tradition som kommer från Tyskland.
  • Den första svenska julgranen som med säkerhet är dokumenterad ska ha funnits hos familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Sörmland 1741.
  • Från mitten av 1800-talet började julgranen bli vanlig även i de lägre ståndens hem.
  • De tidigaste julgranarna var ofta små och ställdes på bordet i en stor kruka eller hängdes upp och ner i taket ovanför matbordet.
  • Granarna var ofta dekorerade med levande ljus, frukt och konfekt.

Julgransprydnader

Stjärna: Även kallad toppstjärna då den placeras i toppen av granen, gjord av halm eller glitter.

Spira: En spetsig blank prydnad som placeras i toppen av granen, symboliserar Odens spjut.

Elektrisk ljusslinga: Har ersatt de ursprungliga stearinljusen och ser därmed ut som vanliga stearinljus. I USA är det vanligt med olikfärgade ljusslingor.

Glitter / Glittergirlanger: Oftast silverfärgade för att efterlikna frost, numera finns det glitter i många olika färger.

Kulor: Från början var de röda för att efterlikna äpplen och blåsta i tunt glas, numera är det mer vanligt med plastkulor och de finns i alla olika färger. På senare har svarta kular varit populära.

Änglahår: Tussar av ljusa fibrer som ser ut lite som snö och lite som just hårtussar. Placeras oftast vid eller runt ljusen.

Halmfigurer: Ofta i form av stjärnor, änglar eller julbockar.