Hela julbordet i en matkasse från Maxi

ICA Maxis populära julkasse innehåller recept och mat för åtta personer. På bara tre timmar är ett komplett julbord färdigt att avnjutas.

– Otroligt enkelt och smart. Inte minst i dessa tider, framhåller Rasmus Ohlsson.

I likhet med ICAs övriga 1 500 unika handlare håller Rasmus Ohlsson på ICA Maxi i Oskarshamn julhandeln högt. I år är det dock annorlunda både för honom och alla andra handlare i såväl Sverige som stora delar av övriga världen.

– Allt är verkligen helt upp och ner. Men jul blir det ändå och vi vill gärna visa omtanke och hjälpa våra kunder på bästa sätt, säger han.

Beställ komplett Julbord – Online

En del i detta är ICAs matkassar som beställs online och sedan kan hämtas i butik. Från 1 december finns även möjlighet att beställa en speciell julkasse som innehåller både recept och mat för ett komplett julbord.

– Även om vi inte kan träffas på stora släktkalas över julhelgen så är det ju inget som säger att vi inte kan unna oss ett julbord med alla klassiska rätter. Med ICAs julkasse behöver ingen heller riskera att trängas i butiken för att köpa alla läckerheter. Såväl varmt som kallskuret levereras färdigpackat och klart i vår matkasse, förklarar Rasmus.

Enkelt, Smidigt & Gott

Julkassen innehåller mat och recept beräknat för åtta personer. Merparten av innehållet i kassen behöver bara värmas och läggas upp på serveringsfat. Inom bara några timmar är ett komplett julbord färdigt att avnjutas.

– Det är fantastiskt enkelt och smidigt. Dessutom är det väldigt goda rätter som ingår i julkassen, säger Rasmus som bland annat rankar julskinka, köttbullar och paj med Västerbottenost högst på sitt eget julbord.

Icas julkasse innehåller både mat och recept. Inom bara några timmar är ett komplett julbord färdigt att avnjutas.

Komplettera med Dryck och Mat

Med ICAs vanliga matkasse går det givetvis att komplettera julkassen med både dryck och mat efter eget tycke och smak.

– Julmust och pepparkakor hör definitivt julen till. I alla fall hemma hos mig, framhåller Rasmus Ohlsson och passar samtidigt på att önska alla en riktigt God Jul.

– Trots rådande pandemi är det viktigt att anpassa sig till situation en ha en så trevlig julhelg som möjligt. Med vår julkasse vill vi visa omtanke och hjälpa våra kunder, säger han.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Julmatens historia

Köttbullar, risgrynsgröt och griljerad skinka är rätter som många av oss ser som en självklarhet till jul. Men hur kommer det sig att de hamnade på det svenska julbordet?

Risgrynsgröt – lyxvaran som blev folklig

Långt bak i tiden var risgrynen en dyr importvara och gröten serverades därför bara hos eliten i samhället. Först på 1800-talet blev risgrynsgröten vanlig hos det svenska folket.

Köttbullar – inte så svenskt

Köttbullar känns ju som något väldigt svenskt, men rätten finns över hela världen i olika varianter. När köttkvarnen uppfanns 1895 blev köttbullarna allt vanligare på julborden. På 1960-talet lanserades den frysta varianten och kött­bullarna blev snabbt en favorit till jul.

Prinskorv – nytt på julbordet

Småkorvar fanns redan på 1700-talet i lite finare miljöer. Men det vi idag kallar prinskorv är relativt nytt på julbordet. Det blev ett vanligt inslag först när den moderna charkuteriindustrin utvecklades på 1900-talet.

Kryddsill – exotiska inslag

Kryddsillen serverades redan till medel­tidens ­festligheter hos de mer ­välbeställda ­eftersom kryddor som karde­mumma, kanel och krydd­nejlika importerades från andra sidan jordklotet. På 1700-talet blev de mer tillgängliga och började ­användas i matlagning även i bondesamhället.

Julmust – ett nyktert alternativ

Julmusten uppfanns 1910 av nykterhetsmannen och läskedrycksfabrikören Robert Roberts som ville hitta ett alkoholfritt alternativ till julbordet. Receptet har alltid varit hemligt och hålls inom familjeföretaget än i dag.

Glögg – räddade blaskigt vin

Glöggen har druckits som en värmande dryck året om sedan medeltiden. Då tillsattes kryddorna för ett dölja vinets dåliga kvalitet. Först på 1800-talet blev glöggen en kär jultradition.

 

ICAs julkasse

(Meny för åtta personer)

  • Julskinka
  • Grönkålssallad med fikon
  • Köttbullar
  • Kycklingprinskorv
  • Potatis
  • Gravad lax
  • Krämig apelsinsill med senap
  • Inlagd sill med dragon och fänkål
  • Ägghalvor med rom och räkor
  • Rödbetssallad med pepparrot
  • Paj med Västerbottensost
  • Janssons frestelse
  • Spisbröd och ost

Läs mer och boka ICAs julkasse på www.ica.se