Filmkrönika: Högtid med två biopremiärer

Jul, jul, strålande jul! Jorå, det blir jul i år också. Kanske inte riktigt som vanligt, men jul blir det. Och tack och lov för det. För julen är inte bara barnens och familjens högtid utan också filmens högtid. Och trots att det ser ut som det gör så finns det ljusglimtar. Ta vara på dem!

Julen 2020 såg länge ut att bli en filmjul att minnas. Storfilmerna stod som spön i backen och vi på Saga funderade på hur vi skulle få plats med alla. Så blev det inte. Men vi hänger inte läpp för det.

I skrivande stund kommer vi att ha två riktigt bra filmer att bjuda på från och med juldagen: Wonder Woman 1984 och Croodarna 2. Med andra ord en film för vuxna och en för barn.

Wonder Woman är tillbaka

Wonder Woman 1984 har varit en snackis ända sedan nyheten kom att den skulle spelas in. En trip tillbaka till 80-talet där Wonder Woman ställs inför två helt nya fiender: Max Lord och The Cheetah. Israeliska Gal Gadot som Wonder Woman är fenomenal och filmen kommer garanterat att bli en klassiker i superhjältegenren.

 

En fortsättning på familjefilmen ”Croodarna”

Croodarna 2 är en lite mer stillsam historia, åtminstone i jämförelse med tidigare nämnd film. I film två om den första förhistoriska familjen så ger de sig ut i världen, på jakt efter en säkrare plats att kalla sitt hem. När de upptäcker ett idylliskt paradis, omgärdat av en mur, som uppfyller alla deras behov tror de att deras problem är lösta … förutom en sak. En annan familj bor redan där: Bättremans.

 

Minnesvärda Julfilmer

Självklart erbjuder också tv-apparaten där hemma ett antal sköna julfilmer. Genom åren har det kommit ett antal oförglömliga filmer om julfirande och julkänsla. Svårt att lista alla sevärda här, men här är ett axplock av riktigt juliga rullar:

Fanny & Alexander 

Ingmar Bergmans mästerverk som hade premiär i december 1982. Här föddes stjärnor som ­Pernilla August och Peter Stormare och de ­samsades med legendarer som Jarl Kulle, Börje Ahlstedt och Jan Malmsjö.

Tomten är far till alla barnen

En självklar film på den här listan. Svenska skådespelareliten samlade på ett och samma katastrofala jul­firande. Ångestladdad, rolig, dråplig och ­alldeles… alldeles… fantastisk!

 

Polarexpressen

Animerad jul i kubik! Tom Hanks gör en fantastisk insats som rösten till konduktören på det magiska tåg som ska ta barnen till julens huvudperson: tomten!

Text: Jonas Frykman