Perfekt läge att säkra drömjobbet

Ny, men ingen nybörjare. När Nina Beermann debuterar i drömyrket gör hon det med ett stort stycke rutin. 

Mitt i karriären bestämde sig Nina Beermann för att sadla om och bli fastighetsmäklare. Efter att ha jobbat länge med försäljning och service, bland annat på Apoteket, växte längtan efter att prova något nytt. Nu är hon Svensk Fastighetsförmedlings nya mäklare i Mönsterås och Oskarshamn. 

– Jag hade tidigare haft en dröm om att bli fastighetsmäklare, men när jag flyttade till Mönsterås gav jag lite upp den drömmen. För ett par år sedan kände jag mig redo igen och när jag upptäckte Svensk Fastighetsförmedlings mäklarskola tänkte jag: nu eller aldrig. Det här kommer att bli mitt sista jobb i livet hoppas jag, säger Nina Beermann leende.  

 

Strax efter nyår fick Nina Beermann sin registrering som fastighetsmäklare. Och de första veckorna på Svensk Fastighetsförmedlings kontor i Mönsterås har verkligen levt upp till förväntningarna. 

– Det känns jätteroligt och spännande att vara igång. Under utbildningen hade jag en mentor som jag fick ta rygg på och det har gjort mig väl insatt i yrket redan från dag ett. Jag har redan varit med på allt: kontrakt, tillträden, visningar och värderingar. Trots att jag är ny känner jag mig inte alls som en nybörjare, konstaterar hon. 

 

Nina Beermann är född och uppvuxen i Värmland och kom till ostkusten och Mönsterås för elva år sedan. I en renoverad sommarstuga på Oknö har hon och familjen hittat ett svårslaget hem. 

– Det är en underbar plats att bo på och vi trivs jättebra. Jag tycker det är viktigt att man känner sig ankrad på platsen där man ska verka. Och jag vill verkligen slå ett slag för Mönsterås – man kan bo väldigt fint här utan att det behöver bli särskilt dyrt. Mönsterås är en jättefin liten köping som har mycket att erbjuda, framhåller Nina. 

Svensk Fastighetsförmedlings kontor i Mönsterås har tidigare haft begränsade öppettider, men i och med Nina Beermanns entré blir det ändring på det. 

– Nu är det öppet och tillgängligt – nu är vi här på plats! Och jag vill att folk ska känna att de kan komma förbi och bara säga hej. Även om man inte är på gång med en försäljning ska man kunna komma in och ställa frågor kring vad som är viktigt att tänka på i samband med en bostadsaffär.

 

Nina Beermann

Ålder: 47

Familj: Man och två söner, 8 och 11 år

Bor: På Oknö utanför Mönsterås

Gör: Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mönsterås och Oskarshamn 

Intressen: Att vara utomhus, greja i trädgården på somrarna, träffa vänner, spela padel med familjen.

Styrka i jobbet: När jag kommer hem till människor upplever jag att de får förtroende för mig, att de är ­bekväma med mig och känner tillit till mitt kunnande.

 

Ninas favoriter:

Favoritobjekt: Det finns en del väldigt fina hus utmed vattnet i Mönsterås som inte kommer ut på marknaden så ofta. Något sådant skulle jag vilja sälja någon gång. Det är hus som kräver mycket av en som mäklare och därför blir en kul utmaning. 

Bästa utsikten: Längst ut på Oknö. Där har finns ett träd som jag och mina barn kallar för utkiksträdet och en sten som vi kallar för pausstenen. Varje gång vi går förbi pausar vi där och tittar om vi kan se Borgholms slottsruin på andra sidan sundet. 

Bästa inredningsdetalj: Jag älskar klassiska möbler och saker som håller länge. Vi har ett väldigt fint NK-skåp hemma som min man har köpt på auktion. Och vi har ett bord, det heter shuffleboard, som jag älskar. Sedan gillar jag Svenskt Tenn väldigt mycket, jag älskar till exempel Josef Franks tyger. 

Nina Beermann hjälper till med försäljningen av Brf Måsnästet, som hon tror kommer att bli ett riktigt lyft för Mönsterås. Byggstarten närmar sig och inflyttningen är beräknad till tredje kvartalet nästa år.

En bättre väg till mäklaryrket

Handplockade för sina unika egenskaper. Studenter som tar examen från Svensk Fastighetsförmedlings mäklarskola har ett tydligt försprång när de kommer ut
i arbetslivet. 

Svensk Fastighetsförmedlings mäklarskola bedrivs i samarbete med Högskolan i Gävle och är förenad med en framtida anställning på Svensk Fastighetsförmedling. Rekryteringsprocessen genomförs därför på samma premisser som vid en traditionell anställning. 

– Innan jag blev antagen intervjuades jag flera gånger och jag fick bland annat göra ett personlighetstest. De vill se att man är driven och att man känns trovärdig och ambitiös. Men de tittar också på vad man har för tidigare erfarenheter, berättar Nina Beermann som alldeles nyligen gick ut mäklarskolan och fick sin registrering som fastighetsmäklare. 

 

På 17 månader ger utbildningen de teoretiska kunskaper som FMI föreskriver för registrering. Och studenterna har hela tiden nära kontakt med sin framtida arbetsplats där de också jobbar deltid och gör sin praktik under skoltiden. 

– Jag är övertygad om att jag är bättre rustad nu än vad jag skulle varit om jag hade gått den traditionella vägen. Det bästa är att man har Svensk Fastighetsförmedling i ryggen under utbildningen, de har verkligen hejat på mig hela tiden. Om man funderar på mäklaryrket är det en jättebra utbildning att gå och det är verkligen en bra möjlighet för oss som är lite äldre att skola om sig, konstaterar Nina. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist