Kompetensförsörjning inom välfärdsteknik

Välfärdsteknik bidrar till att skapa ökad livskvalitet inom vård och omsorg. Genom den nya YH-utbildningen Specialistundersköterska – äldre och välfärdsteknik tillgodoser Nova kompetens­försörjningen inom det nya digitala området.

Tillsyn nattetid via kamera, digitala trygghetslarm, gps-larm och medicinpåminnare är några exempel på välfärdsteknik som på olika sätt kan förbättra livs-kvaliteten inom vård och omsorg.

– Den tekniska utvecklingen ger möjlighet för omsorgstagare att få ett värdigare och mer självständigt liv. Det bidrar också till att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet och förbättra arbetsmiljön för personalen, säger koordinator Kattis Gunnarsson på Nova – Utbildning, FoU och Affärsutveckling.

Tillsynskameror, gps-larm och digitala trygghetslarm hör till välfärdsteknik inom vård och omsorg.

Ny utbildning

Som ett led i detta startar Nova YH-utbildningen Specialistundersköterska – äldre och välfärdsteknik till hösten. Den har 30 platser och vänder sig till undersköterskor med minst ett års arbetslivserfarenhet som vill utvecklas och vidga sin kompetens.

– Syftet med utbildningen är att ge de studerande en större förståelse för olika aspekter av välfärdsteknik, såväl etiska som juridiska, och samtidigt bidra till implementering samt informera, handleda och omvärldsbevaka, förklarar Kattis Gunnarsson.

Något som systemförvaltare Admir Robovic på Oskarshamns kommun ser som mycket positivt. 

Han har tidigare jobbat som enhetschef inom kommunens socialförvaltning och  har ett stort teknikintresse.

– Utbildningen ligger helt rätt i tiden. Vi har börjat införa olika typer av välfärdsteknik inom vård och omsorg. Men vi är än så länge bara i början och det händer mycket inom det här området.

Han betonar att de digitala hjälpmedlen är ett viktigt stöd och komplement som kommer att ha stor betydelse i takt med att befolkningen blir allt äldre.

– Tillsynskamerorna är ett tydligt exempel. Sedan ett par år tillbaka har vi använt ett antal kameror inom hemtjänsten med mycket gott resultat. Det frigör både tid och resurser för personalen och omsorgstagarna känner sig tryggare och behöver inte heller bli väckta i onödan av nattpatrullen, förklarar han.

Percy Schiöld, Södra Cell i Mönsterås.

Uppskattat av företagen

Vid sidan av Specialistundersköterska – äldre och välfärdsteknik kommer ytterligare tre längre och tre kortare YH-utbildningar att erbjudas på Nova under hösten. Till dem hör Drift-tekniker/Processoperatör.

– För oss, som är i ständigt behov av drifttekniker, är det en väldigt uppskattad utbildning på hemmaplan, säger HR-specialist Percy Schiöld på Södra Cell i Mönsterås som har anställt ett 40-tal drifttekniker från Nova under de senaste tio åren.

Han sitter även med i ledningsgruppen för utbildningen och framhåller drifttekniker som ett framtidsyrke.

– Det omfattar en rad olika branscher inom energi- och processindustri där -arbetsmarknaden ser väldigt bra ut med stora framtida möjligheter, konstaterar han.

Mer info om Novas olika utbildningar och ansökningstider finns på www.oskarshamn.se/nova

 

Behovet av drift­tekniker är stort och Novas utbildning är mycket ­uppskattad inom många ­branscher.

Sagt om Novas utbildningar

Hållbar interkulturell kompetens

”Hållbar interkulturell kompetens riktar sig till dig som möter människor från olika kulturer i ditt arbete. Upplägget är särskilt anpassat så att du kan kombinera arbete och studier. En bra möjlighet till kompetensutveckling inom din yrkesroll.”

Malin Ekman

Huvudlärare – Integrationspedagog, Campus Värnamo 

 

Digitalisering inom tillverkningsindustrin

”Den digitala tekniken kommer att förändra både produkter och tillverkningsprocesser i grunden de närmaste åren. Därför behöver vi redan nu höja vår allmänna kunskapsnivå så att vi tar vara på möjligheterna med den nya tekniken i takt med att den utvecklas.”

Roger Karlsson

Kompetensutvecklare, Scania Oskarshamn

 

VVS-ingenjör

”Som VVS-ingenjör blir du spindeln i nätet för att skapa energieffektiva och smarta fastigheter. Efterfrågan på VVS-ingenjörer med den här typen av utbildning är stor.” 

Lennart Petersson

Gruppchef Oskarshamn, WSP Sverige

 

Sjuksköterskeprogrammet

”Vikten av en sjuksköterskeutbildning på orten är oerhört värdefull både för Oskarshamn och Oskarshamns sjukhus. Vårdens kompetensförsörjning säkras långsiktigt och hållbart.”

Christer Svensson 

Sjukhuschef, Oskarshamns sjukhus

 

Stödpedagog inom 
funktionshinderområdet

”Vi ser utbildningen som ett led i att kompetensutveckla våra verksamheter inom omsorgen för funktionsnedsättning. Som stödpedagog bidrar du med din fördjupade pedagogiska kunskap för att stödja arbetsgrupper och kvalitetssäkra omsorgen av våra omsorgstagare.” 

Anja Legneteg 

Verksamhetsutvecklare

Margaretha Liljeqvist 

Enhetschef, OF Oskarshamns kommun