Rätt nörd på rätt ställe

Michael Blomqvist är filmnörden som är ny föreståndare för Sagabiografen och Folkets Park. Han hoppas att skräckfilmer ska locka besökarna tillbaka till ­biosalongen och han ser en stor ­utvecklingspotential för Folkets Park.  

 

När och hur började ditt filmintresse?

– Det var på den tiden då du kunde få hem en film på VHS eller ­Betamax. När mamma och pappa hyrde en moviebox var man glad bara man fick sitta med och titta. En händelse som etsat sig fast i minnet är när jag som åttaåring gick med min äldre bror på ­Superman på Forumbiografen.

Vilken är din största filmupplevelse?

– Svårt att säga. En film som jag gillar kan jag se om flera gånger. Ska jag välja så är en av mina favoritfilmer Top Gun. Generellt sett är jag allätare, det får gärna vara filmer som bygger på verkliga händelser.

Hur ska du locka folk tillbaka till biosalongerna?

– Nu går vi och väntar på besked om att biograferna eventuellt kan få öppna upp för 50 personer. Då kommer vi göra någon trevlig ­tillställning i samband med öppnandet. Som en del av Folkets Hus och Parker är vi lite friare i urvalet av filmer jämfört med om vi skulle ha varit en SF-biograf. De signaler som jag har fått är att ­oskarshamnarna gillar skräckfilm.  

Om du fick träffa en filmstjärna, vem skulle
du välja och vad skulle du fråga den personen? 

– Tom Hanks, och då skulle vi snacka om hur han sätter sig in i ­rollerna. Han har varit krigshjälte, intellektuellt funktions­hindrad i Forrest Gump, han har spelat journalist. Han har spelat så många olika roller. Det vore oerhört intressant att få höra ­honom berätta om hur han lyckas göra så bra och­ ­trovärdiga karaktärer.

Avslutningsvis, vad har du för planer kring Folkets Park?

– Så fort den här pandemin är över ska vi satsa på att få tillbaka besöksnäringen till Folkets Park. De populära danskvällarna på fredagarna ska vi givetvis se till att få fart på igen. Parken kommer också nyttjas bättre när det gäller liveband, det är något som jag tycker har saknats i Oskarshamn.

 

Michael Blomqvist

Ålder: 50 år

Familj: Fru och två barn

Bor: Mysingsö

Gör: Nybliven föreståndare för Sagabiografen och Folkets Park, kommer närmast från en tjänst som högstadielärare på Kristinebergsskolan

Fritid: Vara ute i skogen och promenera
och fotografera