Ungdomar med rätt att rösta

16 år är lika med rösträtt. Kyrkovalet i september är en demokratisk inkörsport för unga.

Carl Andersson och Elias Byström från Oskarshamn ser fram emot att gå till valurnan för första gången i livet.

Att rösta i kyrkovalet ses som en självklarhet av de båda gymnasieungdomarna. Deras inställning är att det helt enkelt inte finns några ursäkter till att inte göra det.

– Röstkortet kommer ju på posten och all information finns på Svenska kyrkans hemsida, så det är inte direkt svårt. Jag tycker till och med att vi har en skyldighet att ta vara på vår rösträtt, för att visa att man inte tar den för given. Det är inte alla länder som har det så bra som vi har, påpekar Elias Byström.

En samhällsplikt

Både Elias och Carl är intresserade av samhällsfrågor och de gör sitt bästa för att hänga med i den politiska debatten.

– Jag ser det lite som en samhällsplikt att hålla sig informerad. Och kyrkovalet är en perfekt uppvärmning för oss inför riksdagsvalet nästa år. Ett bra tillfälle att få känna på hur ett val går till, säger Carl Andersson.

På lokalnivå är beslutet lätt, men valet på riksnivå kräver lite mer efterforskning, tycker Elias Byström och Carl Andersson som båda gillar att hänga med i samhällsdebatten.

Kristendomen i centrum

I kyrkovalet får den traditionella politiken ta ett steg tillbaka. I stället är det kristna värderingar som står i centrum, precis som det ska vara enligt Elias och Carl.

– Det är ett speciellt val på det viset. Jag personkryssar gärna någon som jag känner förtroende för och det är viktigt att det är en person med stark koppling till kyrkan, säger Elias Byström.

– För mig är det viktigt att de förtroendevalda har ett genuint intresse och en stark drivkraft. Och är man aktiv i kyrkan så vet man vad det handlar om, säger Carl Andersson.

Vilka frågor vill ni att det satsas lite extra på?

– Ungdomsfrågor framför allt. Döderhults församling, som vi tillhör, gör det redan jättebra för oss unga och vi vill att det fortsätter så, säger Elias Byström och får medhåll av Carl Andersson:

– Genom en fungerande ungdomsverksamhet ser man till att nästa generation lyfts fram och känner sig delaktig i kyrkan. Det behövs hela tiden nya som fyller på, de äldre kommer inte att finnas kvar för evigt.

Kan ni själva tänka er att ställa upp som kandidater någon dag?

– På församlingsnivå, absolut. Det vore trevligt att hjälpa Döderhults församling framåt och få den att växa, säger Elias Byström och får instämmande nickar från Carl Andersson.

Förtidsröstning inleds

Från och med den 6 september är det möjligt att förtidsrösta i kyrkovalet. Men Elias och Carl har redan siktet inställt på den 19 september.

– Vi kommer att rösta på valdagen. Det känns mest speciellt, säger de samstämmigt.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Carl Andersson

Ålder: 17

Bor: Kolberga

Gör: Går andra året på Oscars­gymnasiets samhällsprogram

Fritid: Hänger med kompisar, spelar datorspel, går på Kyrkans unga, är ministrant i Döderhults församling

Elias Byström

Ålder: 17

Bor: Svalliden

Gör: Går andra året på Oscars­gymnasiets estetiska program

Fritid: Sjunger, spelar gitarr, ­flyger ­drönare, spelar datorspel, går på ­Kyrkans unga, är ministrant och försångare i Döderhults församling

 

Kyrkovalet 2021

• Röstberättigad i kyrkovalet är den som fyllt 16 år (senast på valdagen), är ­medlem i Svenska kyrkan och folk­bokförd i Sverige.

• Nästan 5 miljoner personer har ­chansen att rösta i de tre valen: till ­kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.

• Röstkortet ska ha kommit fram till ­folkbokföringsadressen senast den 1 september.

• I Oskarshamns kommun finns tre ­församlingar: Döderhults församling, Misterhults församling och Oskarshamns församling. På röstkortet framgår vilken ­församling du tillhör och vilken som är din vallokal.

• Förtidsröstning kan ske i hela landet från den 6 september till och med valdagen, den 19 september.

• Läs mer om kyrkovalet på ­svenskakyrkan.se/kyrkoval