Hälsokur i sin rätta bemärkelse

Från hälsorisk till hälsosamma.
Scanias tidigare rökkurer får nu nytt liv hos fritidskontoret som väderskydd vid kommunens motionsslingor och utegym.

Det handlar om totalt 13 kurer som kommer att få ett helt nytt användningsområde. Inom sex månader räknar anläggningschef Olof Eriksson på fritidskontoret att de nya väderskydden ska vara på plats vid kommunens samtliga motionsslingor och utegym samt de två föreningsdrivna motionsanläggningarna och padelbanorna i Påskallavik och Misterhult.
– Vi är väldigt glada och tacksamma över det här samverkansprojektet mellan Scania och Oskarshamns kommun. De nya väderskydden är en fortsättning av vårt arbete att skapa tryggare och mer komfortabla miljöer vid våra utomhusanläggningar, säger han.

Totalt 13 av Scanias tidigare rökkurer har fått ett nytt liv som väderskydd vid kommunens motionsslingor och utegym. Anläggningschef Olof ­Eriksson på fritidskontoret och gruppchef Per-Ola Svensson från Scania ser stora hälsofördelar med samarbetet som även bidrar till att öka tryggheten för kommunens motionärer.

Lysande uppdatering

Som Stadsmagasinet tidigare uppmärksammat har fritidskontoret under de senaste åren uppdaterat de fem kommunala motionsspåren med bland annat ny och energieffektiv LED-belysning.
– För att motionsspåren ska kunna nyttjas alla tider på dygnet är den nya belysningen även tänd på nätterna. Med tryggare och säkrare anläggningar får vi fler motionärer som använder dem, framhåller Olof Eriksson.

Därför var det ingen större tvekan när fritidskontoret fick frågan från Scania om att ta över deras uttjänta rökkurer.
– Den 10 januari i år blev Scania Oskarshamn en rökfri arbetsplats. I och med det tog vi beslut om att flytta ut alla rökkurer utanför vårt område och hade då 13 kurer som vi inte hade någon användning för.

Efter att ha varit i kontakt med olika föreningar blev jag hänvisad till fritidskontoret och kontaktade Olof. På den vägen är det, berättar gruppchef Per-Ola Svensson som jobbar inom projektsupport på Scania.

Smultronställen med inglasning

Efter att de tidigare rökkurerna städats och sanerats har de även, med hjälp av kommunikationsbyrån KrePart, försetts med information om en rad olika smultronställen för en aktiv fritid i kommunen samt en kort historik om väderskyddens bakgrund.
– De få befintliga väderskydd som vi tidigare haft har varit i dåligt skick. Dessutom har de varit mörka och slutna. De nya glasade kurerna är både betydligt fräschare och tryggare med fri sikt runt om. Det känns väldigt bra på alla sätt, konstaterar Olof Eriksson och Per-Ola Svensson nickar instämmande.
– Samarbetet som innebär att våra gamla rökkurer skänks och kommer till nytta på detta sätt skapar värde både för det lokala samhället och för våra anställda. Friskvård är viktigt, säger han.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist


VÄDERSKYDD MED HISTORIA

Fritidskontorets nya väderskydd är ­ursprungligen byggda som busskurer. De köptes in av Scania Oskarshamn 2015 för att tjänstgöra som rökkurer på området.

När nya regler angående rökning togs i bruk i januari 2021 och kurerna flyttades utanför området blev dessa 13 kurer överflödiga. Från informationen på väderskydden:

”Denna kur har haft ett liv före detta. I hälsans tecken har den omvandlats från att vara en frizon för rökare, till att bli en främjare av rörelse. Till­sammans med tolv andra kurer har den fått ett nytt liv längs med ­kommunens motionsspår. En gåva från Scania Oskarshamn som ­skänker dig tak över huvudet. Låt den bli en hjälp i din hälsosamma framtid, som skydd från väder och vind.”