Ny gårdsbutik hyllar Gertrud

En osannolik historia och Jennie Ekerängs dröm om att driva något eget resulterade i gårdsbutiken Gertruds i Stora Hycklinge.
Sortimentet rymmer allt från unika presentartiklar till hemmagjord saft.

Kaminen sprakar inbjudande i hörnet av den lantligt belägna butiken. Bakom disken står Jennie Ekeräng och dottern Ida, 12 år, redo att ta emot kunderna.
– Det här är en dröm som gått i uppfyllelse, säger hon leende och dottern nickar instämmande.

Efter att ha jobbat med musik i drygt 20 år, varav merparten som musiklärare, kände Jennie att hon ville göra något annat. En minst sagt osannolik händelse bidrog till att tankarna blev verklighet. Familjen var tidigare bosatt i Eckerhult där de drev lantbruk och samtidigt arrenderade betesmark i Stora Hycklinge av ett äldre par.
– 2014 brann boningshuset på gården i Stora Hycklinge ner och paret, som saknande egna barn, förolyckades i den tragiska branden. Några månader senare fick vi ett brev där det visade sig att paret hade testamenterat gården till min man och hans bror. Det här är ju sådant som egentligen inte händer och vi kände oss otroligt tacksamma mitt i allt det tråkiga.

Anna-Greta Bergquist och Cecilia Laakso uppskattar utbudet i Jennie Ekerängs nya butik.

Namnursprung och butiksutbud

Hösten 2019 flyttade familjen Ekeräng in i det nyuppförda huset i Stora Hycklinge och i anslutning till detta har även ett nytt garage med tillhörande butikslokal byggts där de tidigare fastigheterna stod.
– Butiken blev precis som jag hade tänkt mig och som ett särskilt tack har jag döpt den till Gertruds efter kvinnan som tidigare bodde här, berättar hon.

Hon beskriver butiksutbudet som en blandning av hemmagjort och bortagjort. Det inköpta sortimentet är noga utvalt av Jennie och i vissa fall med personliga kopplingar.
– Jag kommer ursprungligen från Hillerstorp och varumärket Lonneberg, med stilrena inredningsdetaljer i stål, startades av min kompis storebror, berättar hon.

Säsong och högtider kommer också att styra vad som finns i butiken. Till jul kommer Jennie bland annat att sälja egentillverkade kransar och julbockar.
– Allt är fortfarande så nytt och sortimentet kommer att utvecklas med tiden. Det viktigaste för mig är att det är saker som jag själv tycker om och vill ha i mitt eget hem. Att det snarare kompletterar än konkurrerar med andra liknande butiker häromkring, säger hon.

Mer information om utbud och öppettider finns på instagram: @gertrudsihycklinge

Text & Foto: Mikael Bergkvist