Vintertorg med bredd

Det är besökarna och deras närvaro som sätter nivån för Vintertorget.
– Evenemang fyller bara sin funktion om det finns publik, konstaterar Johanna Asp.

Tillsammans med Johan Sjöstrand, båda platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn, håller hon i trådarna för allt som händer och sker i samband med Vintertorget.
– Det är en mängd olika aktörer som samverkar för att göra detta möjligt. Vi knyter bara ihop säcken, betonar de.

Syftet och inledningsdatum

Syftet är att skapa en inspirerande träffpunkt och bidra till en levande stadskärna. Och efter en lång dvala finns det ett stort intresse bland såväl besökare som handlare och övriga involverade.
– Många vill vara med och det gäller att hitta bredden. Det ska smaka, dofta och låta gott!

Årets Vintertorg inleds i samband med julskyltningen den 5 december och innehåller en mängd olika aktiviteter och programpunkter. Johanna Asp och Johan Sjöstrand understryker att alla evenemang hålls utomhus och att exempelvis Länsmusikens arrangemang ges vid tre olika tillfällen varje söndag för att minska trängseln i publiken.
– Det ska bli superhärligt med Vintertorget och att det äntligen arrangeras något i centrum igen. Samtidigt är det viktigt att visa fortsatt hänsyn och vara försiktiga, säger de.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 


DET HÄNDER PÅ VINTERTORGET

• 5 december

Julskyltning. På Vintertorget kommer det att finnas knäckäpplen, ponnyridning och mycket mer. Länsmusiken bjuder på underhållning med sångare från Oskarshamns Folkhögskola.

• 12 december

Luciakröning på Vintertorget. Länsmusiken bjuder på underhållning med öländska artisten Adée.

• 19 december

Santa Run. Klä ut dig till tomtenisse/nissa och spring, jogga, gå, hoppa eller skutta dig i mål. Länsmusiken bjuder på under­hållning med förskolans röstcoacher samt sopranen Pernilla Ingvarsdotter.

www.oskarshamn.com/vintertorget kan du läsa mer om alla aktiviteter.


 

Utmaning med saffransmak

Lussekatter till fredagskaffet. I ­december lanseras åter Fika­utmaningen. Nu med de guldgula saffransbullarna i fokus.

Årets fikautmaningen genomförs på uppdrag av Oskarshamns kommun och utmanar alla företag att köpa fika till sina anställda och samtidigt stödja de lokala kaféerna.
– Beställningen görs senast onsdag klockan 10 i aktuell vecka och levereras ­sedan ut till arbets­platsen av Oskarshamns Taxi under ­förmiddagen på fredagarna den 3, 10 och 17 ­december utan kostnad för beställande företag, förklarar Johan Sjöstrand på ­Attraktiva Oskarshamn.

Läs mer på www.oskarshamn.com/fikautmaning

 

”Vi ser fram emot att ­peppa både små och ­stora ­tomtar inför Santa Run. Att ­motionera är viktigt ur många aspekter.” Det säger Caroline Ternståhl från Wellness Studio som kommer hålla i uppvärmningen inför Santa Run den 19 december.

Adventsaktiviteter gynnar handeln

Ett levande centrum med många besökare är viktigt för handeln. Vintertorget lockar man ur huse i adventstider med olika aktiviteter och utsmyckningar.

– Det betyder jättemycket för vår verksamhet. Dessutom är det ­fantastiskt roligt att Lilla ­torget, och även ­övriga centrum, smyckas och görs så fint under advent, ­konstaterar Anna ­Alander som driver Butik Majne.

Ju mer människor som rör sig runt om i centrum, desto bättre för både handeln och Oskarshamns invånare. Det anser Jeansbolagets butiks­chef Victoria Rosengren som hyllar initiativet till både Vinter- och Sommartorget.
– Det är alltid roligt när det händer saker och är liv och rörelse på stan. Inte minst för de yngre. Det skapar en skön och positiv känsla, säger hon.

Både Jeansbolaget och Butik Majne, i likhet med de flesta andra butiker i centrum, håller öppet sju dagar i veckan under hela advent och bidrar på olika sätt till att skapa ytterligare julstämning.
– Samtidigt som julhandeln är jätte­viktig för oss är det också av högsta vikt att alla som finns och verkar i ­centrum samarbetar och hjälps åt att hålla stadskärnan levande. Såväl i jultider som övriga året, framhåller både Anna och Vickan.

 

Oskarshamns Taxi kör ut en leverans med varor till en kund.

Fria leveranser för lokal handel

Enkelt och bekymmersfritt. Fram till 23 december ­erbjuds fria hemleveranser av varor från lokala butiker till alla boende i Oskarshamns kommun.

Leveranserna fungerar på samma sätt som tidigare under pandemin. Kunden gör sin beställning och betalning till butiken via telefon eller annan lösning som butiken erbjuder. Efter det bokar butiken tran­sport och utkörning sker hem till kunden. Oskarshamns Taxi kör leveranser under veckans alla dagar. Transport erbjuds dock inte för apoteksvaror, Systembolaget, livsmedel som kräver värme eller kyla och kapitalvaror.
– Jag hoppas att alla invånare tar chansen att stödja vår lokala handel i stället för att handla online från externa butiker. Det är dessutom ett enkelt sätt för den som inte är på plats i kommunen att köpa julklapp till någon som bor här, säger Johan Sjöstrand på Attraktiva Oskarshamn.

Läs mer på www.oskarshamn.com/hemleverans

LÄS VIDARE OM VINTERTORGET HÄR