Inlägg

Lantligt drömboende i Dalen

Vitt är mer eller mindre bannlyst i Dalen, förutom fasad­färgen. Med gråbeige färgskala och en enastående fingertopps­känsla har Madeleine Oskarsson skapat en hemtrevlig och ombonad känsla i det gamla huset i Lövshult. Hon och sambon Jimmie Lindekrantz har byggt ut och total­renoverat huset under drygt två år.

Att bo på landet var en självklarhet. Både Madeleine och hennes sambo är uppvuxna i lantlig miljö och efter ett par år som sambos i lägenhet i Oskarshamn började de leta efter ett ­passande ­boende. När de hittade det gamla huset Dalen, med anor från början av 1900-­talet, i byn Lövshult mellan Påskallavik och Skorpetorp föll alla bitar på plats.

– Det kändes som om vi var hemma redan när vi klev över tröskeln första gången. Det var en skön känsla i hela huset, berättar hon.

Den gråbeiga färgskalan går igen i hela huset som Madeleine har inrett med fingertoppskänsla efter hand som rummen har blivit klara.

Även om de tidigare ägarna hade renoverat och underhållit huset väl ville Madeleine och Jimmie sätta sin egen prägel. Dessutom var drygt 100 kvadratmeter boyta i minsta laget för familjen, som även omfattar den gemensamma sonen Loe – som då låg i magen – samt Madeleines son Jack från ett tidigare förhållande.

– Vi flyttade in 2015 och ville bo in oss ett tag innan vi bestämde vad vi skulle göra. Samtidigt började vi skissa så smått på passande lösningar, ­förklarar Madeleine.

Fördubblad boyta

Med hjälp av en arkitekt i släkten sattes idéerna på pränt och i januari 2018 inleddes den omfattande om- och tillbyggnaden.

– Inledningsvis anlitade vi hant­verkare för att göra grunden och regla upp utbyggnaderna i båda ändarna av huset. Sedan har vi gjort i stort sett allting själva, säger Madeleine som själv titulerar sig kreativ ­idéspruta medan sambon – som förövrigt bytte karriär under renoveringen och ­numera är snickarlärling – ligger bakom merparten av det praktiska förverkligandet.

Under en relativt kort tidsperiod har drömboendet tagit form. Den ursprungliga boytan är nästintill fördubblad. På bottenvåningen har det resulterat i ett väl tilltaget kök med plats för stora middagsbjudningar, ett välkomnande och luftigt vardagsrum samt ett eget och lite mera avskilt rum till äldsta sonen Jack.

– Dessutom fick vi utrymme för tvättstuga som tidigare inte fanns i huset och – inte minst – ett separat kapprum med en hel vägg för sko­förvaring. Det är perfekt för att inte få hallen överbelamrad med kläder och skor.

Dokumenterar och inspirerar

På övervåningen återstår en del renoveringsarbete. Här finns i dag ett rymligt och mysigt föräldrasovrum och ett rum till yngsta sonen Loe som bland annat fått en platsbyggd och uppmärk­sammad säng. Båda öppna till nock med synliga takbjälkar och takfönster.

Att Madeleine och sambon Jimmie har genomfört merparten av renoveringen på egen hand har medfört att allt har blivit precis som de ville ha det med en hel del praktiska, snygga och genomtänka speciallösningar.

– Vi räknar med att allt ska bli­ ­färdigt under våren. Det återstår badrum, ett gästrum och ett mindre tv-rum, förklarar Madeleine.

Inredning har länge varit ett stort intresse och hon berättar att mycket av inspirationen har hon hämtat från Instagram och Pinterest. I samband med att renoveringen i Dalen ­inleddes startade Madeleine ett eget konto på Instagram – ”housedalen” – för att både dokumentera och inspirera andra.

– Jag gillar att skapa en helhet med färger, möbler och övrig inredning. Jag är inte heller rädd för att blanda ny och modern design med äldre auktions- och loppisfynd. Det ger en mera levande känsla i hela hemmet, säger hon.

Värt mödan

Att framhålla något hon är särskild nöjd med i huset är svårt. Allt är noga genomtänkt, gjort och valt med omsorg.

– Köket var det första rummet som vi färdigställde och en plats i huset där vi vistas mycket. Den ljusa kalkstens­skivan i kombination med den ­mörkare köksinredningen blev väldigt bra. Det var extra kul att vi kunde åter­använda de gamla dubbeldörrarna, som ­ursprungligen satt i entrén till huset, till det platsbyggda skafferiet.

Även om renoveringen stundom har varit väldigt intensiv är det inte något som Madeleine vill ha ogjort. Allt jobb är definitivt mödan värt.

– Det blev precis som vi ville ha det. Ett hem med själ. Vårt drömboende, konstaterar hon leende.

 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Madeleine Oskarsson

Ålder: 33 år

Familj: Sambo Jimmie Lindekrantz, 32, samt barnen Loe, 4, och Jack, 9 år

Bor: I det snart färdigrenoverade huset Dalen i Lövshult 

Gör: Bemanningsassistent på Region Kalmar län

Fritid: Umgås med familj och vänner, laga mat, fotografera samt ­Instagramkontot ”housedalen” där husrenoveringen ­dokumenteras

 

 

 

 

 

Lantligt drömboende i Dalen

Vitt är mer eller mindre bannlyst i Dalen, förutom fasad­färgen. Med gråbeige färgskala och en enastående fingertopps­känsla har Madeleine Oskarsson skapat en hemtrevlig och ombonad känsla i det gamla huset i Lövshult. Hon och sambon Jimmie Lindekrantz har byggt ut och total­renoverat huset under drygt två år.

Att bo på landet var en självklarhet. Både Madeleine och hennes sambo är uppvuxna i lantlig miljö och efter ett par år som sambos i lägenhet i Oskarshamn började de leta efter ett ­passande ­boende. När de hittade det gamla huset Dalen, med anor från början av 1900-­talet, i byn Lövshult mellan Påskallavik och Skorpetorp föll alla bitar på plats.

– Det kändes som om vi var hemma redan när vi klev över tröskeln första gången. Det var en skön känsla i hela huset, berättar hon.

Den gråbeiga färgskalan går igen i hela huset som Madeleine har inrett med fingertoppskänsla efter hand som rummen har blivit klara.

Även om de tidigare ägarna hade renoverat och underhållit huset väl ville Madeleine och Jimmie sätta sin egen prägel. Dessutom var drygt 100 kvadratmeter boyta i minsta laget för familjen, som även omfattar den gemensamma sonen Loe – som då låg i magen – samt Madeleines son Jack från ett tidigare förhållande.

– Vi flyttade in 2015 och ville bo in oss ett tag innan vi bestämde vad vi skulle göra. Samtidigt började vi skissa så smått på passande lösningar, ­förklarar Madeleine.

Fördubblad boyta

Med hjälp av en arkitekt i släkten sattes idéerna på pränt och i januari 2018 inleddes den omfattande om- och tillbyggnaden.

– Inledningsvis anlitade vi hant­verkare för att göra grunden och regla upp utbyggnaderna i båda ändarna av huset. Sedan har vi gjort i stort sett allting själva, säger Madeleine som själv titulerar sig kreativ ­idéspruta medan sambon – som förövrigt bytte karriär under renoveringen och ­numera är snickarlärling – ligger bakom merparten av det praktiska förverkligandet.

Under en relativt kort tidsperiod har drömboendet tagit form. Den ursprungliga boytan är nästintill fördubblad. På bottenvåningen har det resulterat i ett väl tilltaget kök med plats för stora middagsbjudningar, ett välkomnande och luftigt vardagsrum samt ett eget och lite mera avskilt rum till äldsta sonen Jack.

– Dessutom fick vi utrymme för tvättstuga som tidigare inte fanns i huset och – inte minst – ett separat kapprum med en hel vägg för sko­förvaring. Det är perfekt för att inte få hallen överbelamrad med kläder och skor.

Dokumenterar och inspirerar

På övervåningen återstår en del renoveringsarbete. Här finns i dag ett rymligt och mysigt föräldrasovrum och ett rum till yngsta sonen Loe som bland annat fått en platsbyggd och uppmärk­sammad säng. Båda öppna till nock med synliga takbjälkar och takfönster.

Att Madeleine och sambon Jimmie har genomfört merparten av renoveringen på egen hand har medfört att allt har blivit precis som de ville ha det med en hel del praktiska, snygga och genomtänka speciallösningar.

– Vi räknar med att allt ska bli­ ­färdigt under våren. Det återstår badrum, ett gästrum och ett mindre tv-rum, förklarar Madeleine.

Inredning har länge varit ett stort intresse och hon berättar att mycket av inspirationen har hon hämtat från Instagram och Pinterest. I samband med att renoveringen i Dalen ­inleddes startade Madeleine ett eget konto på Instagram – ”housedalen” – för att både dokumentera och inspirera andra.

– Jag gillar att skapa en helhet med färger, möbler och övrig inredning. Jag är inte heller rädd för att blanda ny och modern design med äldre auktions- och loppisfynd. Det ger en mera levande känsla i hela hemmet, säger hon.

Värt mödan

Att framhålla något hon är särskild nöjd med i huset är svårt. Allt är noga genomtänkt, gjort och valt med omsorg.

– Köket var det första rummet som vi färdigställde och en plats i huset där vi vistas mycket. Den ljusa kalkstens­skivan i kombination med den ­mörkare köksinredningen blev väldigt bra. Det var extra kul att vi kunde åter­använda de gamla dubbeldörrarna, som ­ursprungligen satt i entrén till huset, till det platsbyggda skafferiet.

Även om renoveringen stundom har varit väldigt intensiv är det inte något som Madeleine vill ha ogjort. Allt jobb är definitivt mödan värt.

– Det blev precis som vi ville ha det. Ett hem med själ. Vårt drömboende, konstaterar hon leende.

 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Madeleine Oskarsson

Ålder: 33 år

Familj: Sambo Jimmie Lindekrantz, 32, samt barnen Loe, 4, och Jack, 9 år

Bor: I det snart färdigrenoverade huset Dalen i Lövshult 

Gör: Bemanningsassistent på Region Kalmar län

Fritid: Umgås med familj och vänner, laga mat, fotografera samt ­Instagramkontot ”housedalen” där husrenoveringen ­dokumenteras

 

 

 

 

 

Nytt kök med mersmak

Funktionellt, snyggt och – inte minst – lättstädat. Thomas Wennerklint hade bara några få önskemål kring sitt nya kök. Med experthjälp från Electrolux Home blev resultatet långt bättre än förväntat.

Att han är mer än nöjd med sitt nya Sentenskök från Electrolux Home går inte att ta miste på. Allt från den praktiska komfortliften i diskmaskinen och ugnens pyrolytiska självrengöring till de sobert grå skåpsluckorna och de praktiska utdragslådorna är precis på pricken vad Thomas hade i åtanke inför renoveringen – utan att egent­ligen veta det.

– Jag är jättenöjd. Det var väldigt svårt att föreställa sig slutresultatet. Men det här är faktiskt bättre på alla sätt än vad jag hade förväntat mig. Dessutom har hela processen fungerat väldigt bra hela vägen från planering med Electrolux Homes experter till färdigställande med hjälp av hant­verkare, konstaterar han leende.

Perfekt koncept

Kökssäljare Marcus Björngard från Electrolux Home förevisar ugnens pyrolytiska självrengöring som innebär att att Thomas bara behöver samla ihop askan på botten efter det effektiva rengöringsprogrammet.

Redan när Thomas och hans dåvarande hustru flyttade in i 50-tals­villan på Strandvägsstigen 2005 fanns köks­renovering med i planerna. Men annat kom emellan och det var först när skåpsluckorna i köket mer eller mindre riskerade att trilla ner under förra ­vintern som frågan aktuali­serades igen.

– Jag var hemma hos min före detta fru som också skulle renovera sitt kök. Där träffade jag Marcus Björngard från Electrolux Home och när han berättade om deras koncept kände jag att det skulle passa mig perfekt. Eftersom jag jobbar mycket och har barnen varannan vecka ville jag att det skulle vara enkelt och smidigt, förklarar han.

Snabbt färdigt

Och så blev det också. Efter experthjälp från Electrolux Home kring allt från köksplanering till val av luckor och vitvaror tog Byggfirman i Gröndal, Elcentralen och Kjellgrens Måleri över och såg till att hela köket kom på plats. Thomas passade även på att byta golv, sätta spotlights i taket och öppna upp en vägg mot matplats och vardagsrum i samma veva.

– Det tog inte mer än tre veckor. Precis som vi hade kommit överens om. Och då flyttade de även vasken så jag kan stå vid fönstret och handdiska och gjorde även lite andra omdisponeringar för att göra köket mera funktionellt och lättarbetat, berättar Thomas.

Blivit roligare

Han framhåller tydligt att han inte är någon mästerkock. Däremot tycker han att det har blivit betydligt ­roligare att husera i köksregionerna efter ­renoveringen.

– Dessutom är det otroligt snyggt och fräscht med en stil som passar bra ihop med övriga huset. Och väldigt lätt­städat. Det är en fröjd att vara i köket och fixa numera, konstaterar Thomas Wennerklint.

Levererar drömkök

Gänget som omsätter köksdrömmarna till verklighet. Kerstin Bergström, Electrolux Home, Martin Franzén och Jesper Kolm, Elcentralen, Benny Kjellgren, Kjellgrens Måleri, Finn Henriksson, Leif Karlsson och Stefan Nilsson, Byggfirman i Gröndal samt Marcus Björngard, Electrolux Home.

Under årens lopp har Electrolux Home, Byggfirman i Gröndal, Elcentralen och Kjellgrens ­Måleri förverkligat en mängd olika köksprojekt.

– Vi har utvecklat det här sam­arbetet under många år. Vi tillgodoser kundernas önskemål på bästa sätt och hjälper dem tillsammans att få sitt drömkök. Det har vi en mängd nöjda kunder som kan vittna om, ­förklarar köksdesigner och säljare Marcus Björngard och Ann-Sofie Nyberg samt vitvarusäljare Kerstin Bergström på Electrolux Home.

De betonar vikten av att hela köket är noga genomtänkt från början till slut.

– Det kan vara en utmaning att få till både kyl och frys, en bra placering av ugn och mikrovågsugn och samtidigt få bra ytor att baka på. Men det brukar alltid gå att lösa och få till på bästa sätt genom att lyssna på kunden och bidra med kreativa förslag.

Pålitliga hantverkare

Det långvariga samarbetet gör att kunden slipper lägga tid och energi på att hitta duktiga hantverkare – de är redan prövade och rekommenderade sedan tidigare.

– Det är smidigt och enkelt för alla ­parter. När kunden har fått det nya köket professionellt uppritat åker vi ut för att titta på plats. Kunden väljer sedan själv om jobbet ska vara på fastpris eller löpande, säger Stefan Nilsson från Byggfirman i Gröndal, Martin Franzén från Elcentralen och Benny Kjellgren från Kjellgrens Måleri samstämmigt.

Normalt sett tar det ungefär två veckor att riva ut det gamla köket och installera ett nytt. Sedan finns det ­alltid speciallösningar och kundönskemål som gör att det kan ta längre tid.

– Det viktigaste är slutresultatet. Kunderna ska få det kök de drömmer om, betonar Marcus Björngard och de övriga nickar instämmande.

 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

Köksinvestering gav full pott

Snyggt, stilrent och funktionellt.
Catrin och Urban Persson hade en tydlig målsättning med sitt nya kök. Med experthjälp från Electrolux Home förverkligades deras köksdrömmar.

Ett par år efter flytten till villan i Kolberga 1999 renoverades köket första gången. Förutom att byta köksskåp och vitvaror revs även väggen mellan kök och matrum. Även om år av flitigt användande sedan dess har satt sina spår hade inte en ny köksrenovering högsta prioritet.

Ett stilrent och funktionellt kök stod högst på önskelistan hos Catrin och Urban. Den 40 millimeter tjocka laminatskivan med marmormönster och aluminiumkant bidrar till att förstärka det intrycket tillsammans med övrig inredning och utrustning.

– Det började faktiskt med att vi gick förbi Electrolux Homes butik i stan förra året och såg precis det här köket i skyltfönstret. Det satte fart på tankarna, berättar Catrin leende.
Inledningsvis hade paret vilda planer på att flytta dörrar och göra stora förändringar av planlösningen i köket. Efter att ha varit i kontakt med kökssäljare Marcus Björngard på Elextrolux Home som tog fram ett antal 3D-skisser var de dock tillbaka på ruta ett.
– Vi insåg att det inte hade blivit så bra med för långt avstånd mellan kyl och spis och en massa annat opraktiskt som vi inte hade tänkt på, förklarar Urban Persson.
Så fort allt var bestämt tog de fram en tidsplan tillsammans med Stefan Nilsson från Byggfirman i Gröndal där även Martin Franzén från Elcentralen och Benny Kjellgren från Kjellgrens Måleri involverades.
– Det kändes väldigt bra att både få ett startdatum och ett slutdatum för renoveringen. Och som dessutom stämde på pricken, konstaterar Catrin och Urban.
Strax innan jul kunde de ta sitt nya kök i drift. Och paret är mer än nöjda med resultatet. De vita skåpsluckorna och rostfria vitvarorna i kombination med de tjocka marmormönstrade bänkskivorna ger köket ett stilrent uttryck.
– Något som ytterligare förstärker den känslan är de två lådfronterna i stället för skåp under bänkarna. Likaså vikluckorna till överskåpen. Det medför också färre handtag som bidrar till att ge köket ett snyggare, rakare och renare utseende.
Catrin och Urban passar även på att berömma hantverkarnas jobb och alla genomtänkta lösningar under renoveringen som gör köket funktionellt och praktiskt.
– Som exempelvis alla inbyggda och dimbara spotlights i taket. De ger fantastiskt bra ljus för alla tillfällen, framhåller Catrin.
Det nya köket har gett både henne och Urban rejält med inspiration när det gäller såväl matlagning som bakning.
– Bakning är ett gammalt intresse som har fått en ny kick av den här fräscha miljön, säger Urban och betonar att köket faktiskt blev ännu bättre än vad de hade förväntat sig.
– Det känns riktigt kul när en sådan här investering ger så bra resultat!

Läs mer om drömteamet för köket här.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Inbyggnadsugn och mikro i rätt arbetshöjd underlättar köksbestyren. Delad kyl och frys var kompromissen för att få plats med den befintliga planlösningen.

FAKTA DRÖMKÖKET
Det här är Catrin och Urbans nya Sentens-kök från Electrolux Home:
Lucka: Kust Design
Beslag: Brohult
Bänkskiva: Laminat, Marmor 619
Vask: Intra Linea 5040
Vitvaror: Fläkt, AEG DVB5960HG, Kyl/frys, QRT4960XR Häll, AEG IKE74451IB, Diskmaskin, ESF9000X

Ännu fler köksalternativ

Slipp vänta i veckor. Nu finns möjligheten att få köket levererat tre dagar efter beställning, på Elon i Oskarshamn.

– Det kanske låter helt otroligt, men det är sant. Tack vare vårt smala sortiment kan vi erbjuda en blixtsnabb leverans, säger ägaren Richard Boston.
Märket på köket är Elons egna; Bäcklunda. Ett märke av hög kvalitet men till rimligt pris. Duktiga hantverkare finns till hands via Elon och köket kan vara installerat en vecka senare.
– Men konceptet bygger på ”gör det själv-tanken”, så som Ikea. Köket är lätt att skruva ihop själv om man är lite händig, säger Richard Boston.
Sedan tidigare samarbetar Elon i Oskarshamn med Formakök, som erbjuder kök helt efter kundens önskemål. Köksutställningen finns på plats i Elon-butiken.
– Bäcklunda och Formakök kompletterar varandra bra eftersom vi inriktar oss på skilda målgrupper. Det känns väldigt kul att kunna utveckla köksavdelningen och tillgodose alla olika sorters kunder, säger Richard Boston.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers