Mikael har ingen ågren i medvind

Hyllad som Årets Företagare. Och en entreprenör med lysande framtidsutsikter. Men vägen dit har varit både lång och knagglig.
– Utan pengar i ryggen är det bara hårt arbete som gäller. Dessutom är det nödvändigt att vara som en babushka i motgångens stund, att aldrig gå ner för räkning.

Audio Video 7

Jonas Brixbäck, Mikael Ågren och Melanie Ågren.

Vid Oskarsgalan fick Mikael Ågren, mest känd som ägare av Audio Video i Oskarshamn, ta emot utmärkelsen ”Årets Företagare” från Företagarna. En utmärkelse som han är mäkta stolt över.
– Efter 30 år i branschen kändes det riktigt skönt med ett så fint erkännande, säger han. Det är onekligen kul att andra tycker jag har gjort bra saker.
I nästa andetag blir han precis lika känslosam som han var under sitt tack­ tal på Oskarsgalan i början av april.
– Det har gått bra tack vare duktiga medarbetare. Men först och främst tack vare mina lagkaptener. Över tid har de gjort fantastiska insatser inom sina respektive områden.
Lagkaptenerna är Jonas Brixbäck, som driver Audio Video­-butikerna i Oskarshamn och Västervik, och Melanie Ågren, den 24­-åriga dottern som ser till att frisörsalongen Tipp Topp blomstrar som aldrig förr.
– De är otroligt drivna och visar ett sällsynt engagemang hela tiden, berömmer Ågren.
Mikael Ågren svävar fram i stark med­ vind just nu. Köpen av Tipp Topp och Omnibit (dataföretaget som numera spänner över allt vad installationer av hemelektronik heter) blev regelrätta fullträffar. Etableringen i Västervik, övertagande av Audio Video både vad gäller butik och installation, ser också ut att bli klockren.
Men det tar inte slut där. Mikael Ågren har långt framskridna planer på ytterligare expansion. Bland annat ska han tillsammans med två samarbetspartners snart bilda ett nytt bolag i Kalmar. Ett bolag med muskler nog för att ta hand om större entreprenader hos bostadsrättsfören­ingar, hotell, konferensanläggningar och fastighetsbolag. Exempelvis installation av större nätverk och tv­centraler. Hela södra Sverige blir spelplan.
Men det har inte alltid varit guld och gröna skogar. Därmed sagt att Mikael Ågren har ågren för en del detaljer.
– Fick erbjudande två gånger om att köpa butiken i början av 1980-­talet. Till mycket rimliga pengar. Men jag tyckte att jag var för oerfaren, vågade inte. Hade jag haft mer mod hade allt rullat på lite snabbare…Audieo Video 1 Micke Ågren
Hur som helst köpte Ågren till­sammans med en kompanjon Audio Video 2002. Några år senare ville kollegan lämna. Ågren tvingades köpa ut honom. Några år senare blev det frågan om ett nytt utköp, den här gången från den tidigare hustrun.
– Att köpa en och samma butik tre gånger utan att ha lämnat den är väl något storts rekord, säger han syrligt. Du har rest dig som en rysk gumma hela tiden, som en babushka. Vad är hemligheten?
– Jag är envis. Och har alltid haft tron på att kompetens, kvalitet och tillgänglighet till slut blir ett vinnande koncept. Dessutom är det ingen som kan anklaga mig för att inte jobba hårt. Mikael, du envisas med att alltid åka omkring i en servicebil. Varför?
– Haha…någon kan ju ringa och behöva hjälp. Och jag vill alltid vara tillgänglig för mina kunder. Hela tiden.

Text: Mikael Petersson
Bild: Curt-Robert Lindqvist

Jonas om Mikael
Bästa sida: Extremt engagerad i företagen
Sämsta sida: Lite för god. Åtar sig mycket på egen bekostnad
Betyder för dig: Säg en bättre mentor!
Varför duktig entreprenör: Engagerad i kunden. Och ser inte skillnad på kund och kund
Vad vet inte många om Mikael: Expert på att slarva bort nycklar och telefoner

Melanie om Mikael
Bästa sida: Väldigt hjälpsam och engagerad
Sämsta sida: Åtar sig ibland alldeles för mycket
Betyder för dig: Är den optimala förebilden
Varför duktig entreprenör: Hundra procent serviceminded
Vad vet inte många om Mikael: Att han hatar kyckling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.