Re(e)ser runt – i hela Europa

Glöm alla måsten. Åk när du vill – var du vill. Med ett mobilt hem på hjul finns inga hinder. Oskarshamnarna Håkan och Christina Rees älskar husbilslivet.

Från snöklädda alptoppar i Österrike, till gröna bergssluttningar med vinodlingar i Tyskland. Med husbilen kan Håkan och Christina Rees ta sig överallt – och aldrig känna sig bundna till hotell eller vandrarhem.Husbil 5
– Har haft husbil sedan 2008. Det finns så mycket och så många platser att upptäcka. Ibland händer det att vi kör fel, men då dyker oftast något annat trevligt ställe upp. Gemenskapen med andra husbilsfantaster är också väldigt stor och vi lär känna många när vi är ute, säger Christina Rees.
Semestern och de flesta helger går husbilen varm. Grovplaneringen inför den långa turen om sommaren, sker oftast på hösten.
– En grovplanering måste vi ha, så det finns mål att åka till. Men det fina med husbil är att det aldrig är problem att stanna längre eller kortare på ett ställe. Vi har ju köket och sovrummet med oss!
Faktum är att vrålåket är helt själv­ försörjande. Solceller på taket genererar 220 volt via en omvandlare och driver alltifrån mikrovågsugnen, kylskåpet och kaffebryggaren, till hårtorken och rakapparaten. En varm­ vattenberedare håller vattnet i duschen varmt och toalettkassetten töms på utplacerade ställen längs vägen.
– Det är en otrolig frihet att kunna göra vad man vill, när man vill. Är vi sugna på fika, ja då tar vi ut kaffe­ bordet och stolarna, fäller ut markisen och njuter av utsikten till en kopp kaffe. Kan knappast bli smidigare.
Håkan och Christina Rees tycker om att upptäcka nya platser, vilket gör att de sällan åker tillbaka till samma ställe igen. Deras första sommar med husbilen var ett stort äventyr med en tur runt Östersjön.
– Från norra Tyskland genom Polen med alla de dåliga vägarna. Vidare till Litauen, Lettland, Estland, ön Ösel, Finland upp efter finska Karelen ända till Rovaniemi. Sedan över till Sverige, Gällivare och bara 150 mil hem till Oskarshamn, säger Christina Rees och nämner att det alltid är hon som kör.
– För mig är det avkoppling. När jag sätter mig bakom ratten, då är det semester! Så skön känsla.
Varje år avverkas cirka 600 mil i genomsnitt med husbilen. Ofta runt om i Europa med både större städer och vacker landsbygd, men också en hel del bara i Sverige.
– Från Treriksröset i norr till Smygehuk längst ner i söder – vi har rest långa sträckor! Både kustvägen och inlandsvägarna. Denna sommar blir det att köra runt Gotland, där har vi konstigt nog aldrig kört med hus­ bilen, säger Håkan Rees.

Avknoppad passion

Oskarshamnaren Reine Lindestål tyckte att det var så roligt att följa med paret Rees på husbils- semester, att han och sambon Christel Malmström skaffade en själva.

Ett intresse som smittat av sig. Oskarshamnaren Reine Lindestål sällar sig till skaran med husbilsfantaster. En ordentlig husbilsfantast har jag nog inte blivit än, om man jämför med Håkan och Stina (Rees), säger han med ett skratt.
– Men jag skaffade en för tre år sedan och det är riktigt roligt! Jag och sambon Christel åker så ofta vi kan, när vi inte hjälper till nere på caféet Seglarhyllan i hamnen.Husbil 1 Reine
Intresset spirade när de fick följa med paret Rees på husbilssemester, med allt vad det innebar.
– Det var så otroligt avkopplande med husbil. Jämfört med sjölivet är det en helt annan frihet. Ska vi ut med båten måste jag tänka på väder och vind, ankringsplatser och hamnar. Med husbilen är det bara att tuta och köra!
Den första de köpte var det bara två bäddar i, vilket inte var helt optimalt med tanke på barn och barnbarn. Så snart gick turen till Maskincentrum i Bockara, som säljer både nya och begagnade husbilar.
– Hittade en som var perfekt. Sex bäddar! Den har allt vi behöver: solceller på taket, kök, toalett/dusch med mera, säger han och visar stolt upp sin Bürstner.

Sugen på att resa med husbil?

  • Det finns gott om ställplatser för husbilar runt om i Europa. Med sol- celler på taket behövs ingen extern el. Införskaffa en bok som visar var alla ställplatser finns.
  • Ta med GPS, men förlita dig inte på den jämt. Ha alltid med karta.
  • Ha koll på vilka regler som gäller för husbilar i landet/länderna du ska till, det varierar nämligen och egenansvar råder. Finns information på www.motormannen.se
  • Undvik motorvägarna runt om i Europa om du inte har bråttom. Där finns oftast inget spännande att se.
  • Väger husbilen under 3 500 kg räcker B-körkort, i annat fall krävs tilläggskörkortet C1.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.