Hjälpen – innan det hänt

Oförutsedda händelser i hemmet, så som vattenläckage och blixtnedslag, kan stå dig dyrt i slutänden. Se i stället till att du är skyddad – redan från början.

Ett droppande rör i väggen eller en brusten ledning i golvet, kan, som många vet, få förödande konsekvenser för ett hus. Trots detta, är det inte helt självklart att förebygga vattenskador.
– Det räcker med ett litet, dolt läckage. En längre periods droppande kan förstöra mycket och dra med sig stora reparationskostnader, säger Andreas Sköld, chef för avdelningen Energi Öst på Elajo El & Energiteknik i Oskarshamn.
Genom att installera en vattenfels­brytare i fastigheten minimerar du risken och omfattningen för alla typer av vattenskador. Vattenfelsbrytaren Vatette, som Elajo installerar, över­ vakar hela tappvattensystemet i huset och upptäcker allt från små dropp­ läckage till stora flödesläckage.
– När vattenbrytaren är installerad börjar den automatiskt lära sig hus­ hållets normala användarmönster och genom tryckmätningar upptäcker den eventuella droppläckage eller onormala flöden. Skulle det uppstå, stänger brytaren av vattnet och larmar, förklarar Andreas Sköld.
Att känna sig trygg, dag som natt, är angeläget även när det gäller hushålls­elen. Jordfelsbrytare har många förstått är viktigt, men få har förstått vad som kan hända vid blixtnedslag i närheten av huset.
– Det räcker att blixten slår ner två kilometer bort – överspänningen i nätet kan slå ut all elektronik i huset. Urladdningen i marken bränner kort sagt kretskorten i apparaterna, säger Jimmy Pettersson, projektledare och elkonstruktör på avdelningen Elteknik.
Något som enkelt kan förebyggas genom att lägga till överspännings­skydd i elcentralen. Skyddet känner av överspänningen och leder bort den från fastigheten. Samma princip gäller om det blir en överspänning mellan de befintliga apparaterna.
– Det är ett väldigt bra komplette­rande skydd, som alla borde ha. Det ingår även ett teleskydd som skyddar alla dina telejacksapparater, så som rautrar, switchar och inbrottslarm. En totallösning helt enkelt, som en av våra många behöriga elektriker gärna kommer ut och installerar, säger Jimmy Pettersson.

Foto: Curt-Robert Lindqvist

Elajo El & Energiteknik

Ett gediget familjeföretag som sedan starten 1958 vuxit sig starkt och blivit ett av Sveriges ledande el-, mekanik- och energiföretag. Med 966 medarbetare har Elajo El & Energiteknik en bred kompetens inom flera områden.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.