Skattjakt under ytan

Kundvagnar, cyklar och kanske en och annan bil. Vad döljer sig egentligen under ytan i Oskarshamns glittrande hamnbassäng? Det ska dykare ta reda på redan nu i juni.

– Det ska bli mycket spännande att se vad som finns på botten. Det uppskattas finnas mellan 200 och 500 objekt gömda under ytan, säger Anna Kinch, informationssamordnare på hamnsaneringen i Oskarshamn.
Som många kanske redan vet ska hamnsaneringen invigas den 27 september. Men innan dess måste en hel del förberedas. Först ut är dykarna som ska rensa bottnen på föremål.
– Det är viktigt att vi alla hjälps åt att visa hänsyn för personerna i vattnet. Fem knop i hastighetsbegränsning råder, men det gäller att se upp. Dykarna får dessutom sitt syre från långa slangar och det är inte bra att köra på dessa heller, säger Anna Kinch.
Vad som döljer sig under ytan återstår att se. Alla föremål kommer att fotodokumenteras och bli tillgängliga för allmänheten. I augusti börjar sedan de första provmuddringsförsöken. Ett specialbyggt sugmunstycke som testats i Dubai ska pumpa upp muddermassorna på en pråm.
– Muddermassorna består av bottensediment, vatten och olika sorters dioxiner. Faktum är att Oskarshamns hamn är Östersjöns största källa för spridning av just dioxiner. Vi är otroligt glada att staten, i detta fall Naturvårdsverket, vill hjälpa oss att ta bort denna stora miljöfara, säger Bodil Liedberg Jönsson, chef för strategiska utvecklingsprojekt på Oskarshamns kommun, bland annat hamnsaneringen.
Den nyuppbyggda utomhusindustrin på Oceankajen filtrerar muddermassorna, varpå gifterna transporteras till en särskild deponi på Storskogen och det renade vattnet återförs till Östersjön. Vill du läsa mer om projektet finns förklarande skyltar vid restaurang Badholmen. Det går också bra att kontakta kommunen.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers

Hamnsaneringen i siffror
• I 20 år har förberedelserna pågått.
• 27 september invigs hamnsaneringen.
• 500 000 kubikmeter bottensediment ska plockas bort och filtreras, det är ungefär lika mycket som hela Globen.
• 6 lastbilar i timmen, från klockan 7 på morgonen till klockan 22 på kvällen, transporterar miljögifterna till Storskogen i höst.
• 6 hektar stor är den särskilda deponin på Storskogen, alltså 10 fotbollsplaner.
• 510 miljoner kronor beräknas projektet kosta. Naturvårdsverket står för 433 miljoner, Saft AB 41 miljoner och Oskarshamns kommun 36 miljoner.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.