Hamnen – Oskarshamns hjärta

En plats där många är verksamma, där mycket händer och större satsningar är på gång. Pulsen i Oskarshamns hamn är hög – och högre kommer den att bli. Redan i sommar.

Oskarshamns hamn har mer liv och rörelse än vad ögat först skådar. Bolaget Oskarshamns hamn AB, som mestadels är kommun-ägt, bedriver hamnverksamhet och har runt 60 personer i arbete. I den södra delen av hamnen finns Oskarshamnsvarvet Sweden AB som grundades 1863 och fortfarande är i drift.
I hamnen har också Kustbevakningen sitt säte för Kalmar län och farvattnen kring Öland. Destination Gotland bedriver daglig färjetrafik till Visby med cirka 400 000 resenärer årligen. Sommartid finns även båtförbindelser mellan Öland och Blå jungfrun. Flertalet restauranger intill hamnen serverar hungriga magar varje dag.
Lägg till många evenemang, framför allt om somrarna. Oskarshamns hamn sjuder av aktivitet – året om. Och mer aktivitet väntar framöver. Inom kort börjar det största statligt finansierade miljöprojektet i Sverige, den omfattande hamnsaneringen.
– Vi inviger i september, men redan nu håller den utomhusindustri som behövs på att byggas upp på Oceankajen. Nu i juni börjar rensningen av föremål på havsbotten och sedan även de första provmuddringsförsöken, säger Bodil Liedberg Jönsson, chef för strategiska utvecklingsprojekt på Oskarshamns kommun, bland annat hamnsaneringen.
Dessutom ska ett helt nytt resecentrum byggas vid järnvägsstationen intill hamnen. Byggnationen har redan börjat med markarbeten på Skeppsbron.
Då ska också Oskarshamns största stadsomvandling i modern historia påbörjas: den nya stadsdelen Inre hamnen. Förberedelserna har pågått i flera år och redan nästa år är det första spadtaget planerat. 500 nya bostäder, kontor, småskalig handel, restauranger, parkmiljö, båtliv, flytande byggnader, solterasser, bad, ytor för konserter… Listan kan göras lång. Visionen är att den nya stadsdelen ska locka turister och vara en viktig plats för stadens alla invånare.
Eller som kommunen själva uttrycker det: Next stop: Oskarshamn. Östersjöns kaxigaste kajkant.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Attraktiva Oskarshamn

Visste du att…?

Precis som namnet antyder, har hamnen i Oskarshamn haft – och har fortfarande – en stor betydelse för staden. Namnet kom när orten, som då hette Döderhultsvik, beviljades stads- rättigheter år 1856. Kung Oscar 1 satt då vid tronen. När stadskärnan byggdes fick hamnen en viktig betydelse för att föra ut varor från inlandet. Även i dag är godshanteringen omfattande och den dominerande lasten är sågade trävaror. Hamnen är också gästhamn.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.