Det ultimata midsommartestet

En klassisk matjes, en smakrik senapssill eller kanske en asiatisk uppstickare? Stadsmagasinets testpanel fick det ärofyllda uppdraget att testa en av våra största svenska mattraditioner – sill. Följ med ”experterna” i jakten för att hitta den godaste sillen till midsommarbordet!

Silltest 10

Årets sill, asiatisk citrussill, var toppen tyckte Martin Åkerberg. Blä, tyckte Linnéa Nicklagård.

Det var inte länge sedan testpanelen; Linnéa Nicklagård, Robin Danielsson, Arne Nilsson och Rose-Marie Probelius Seger testade bästa chokladasken till Alla hjärtans dag. Nu är det alltså dags igen, men denna gång en något syrligare smakupplevelse.
– Sill är en helig tradition på midsommar, så är det bara, sa Martin Åkerberg, som fått fylla Robin Danielssons skor denna gång.
En annan tradition på midsommar är också det envisa regnandet. Så blev det också denna dag. Istället för att sitta på en klippa vid Ernemar, gjorde vädrets makter sitt. Testexperterna fick då ta del av restaurang Badholmens gästvänlighet. Inte helt fel precis!
Först ut bland de sex sillburkarna var ramslök/citron. En smak som inte riktigt gick hem hos panelen.
– Det smakade inte som jag trodde. Det var något som skar sig, sa en något missnöjd Arne Nilsson.
– Helt okej, men inte wow för mig, sa Martin Åkerberg.
Nummer 2, ingefära/lime, tog en helt annan vändning.
– Den här var mycket bättre, sa Arne Nilsson.
– Det var mer sting i den! Den kan jag köpa till midsommar till och med, sa Rose-Marie Probelius Seger.
Nummer 3 och 4, senapssill och tomatsill, var lite tråkiga tyckte panelen. Och visst är de smakerna ganska vanliga, men hur smakade de egentligen?
– Senapssillen smakade inte mycket senap och det borde den ju, sa Rose-Marie Probelius Seger och fick medhåll av Linnéa Nicklagård, som aldrig ätit sill på det här sättet tidigare.
– Hade det varit som Västervikssenap hade det nog varit gott, sa hon.
– Men fy vad äcklig tomatsillen var! Ser äcklig ut gör den också. Fisk i ketchup är ingen bra kombination, fortsatte hon.
Tomatsillen gick dock hem hos Arne Nilsson som äter den i normala fall.
– Det har jag på mackan ibland. Skivat ägg och tomatsill – det är fint!
När turen väl kom till den asiatiska citrussillen, höjdes förväntningarna rejält. Den är nämligen utnämnd till Årets sill 2016.
– Spännande, söt. Mmm, den tycker jag om. Min nummer ett! Back to basic, med lite tvist, sa Martin Åkerberg.
Den klassiska matjessillen var sist ut. Silltest 6
– Många härliga sommardagar har bestått av matjes tillsammans med nypotatis, gräddfil och gräslök. Det håller i alla väder, sa Rose-Marie Probelius Seger.
– Matjessill är den bästa av alla sillar. Full pott på den, sa Arne Nilsson.
Efter att alla gett sina betyg, 1-5 fiskar på vardera sillsort, kunde en vinnare koras. Matjessillen! Fem fiskar av alla utom från Linnéa Nicklagård, som tyckte att den smakade pest.
– Finns det någon blomkruka här eller, sa hon med ett skratt.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Visste du att…?

  • Det finns tre olika sillprodukter som varieras på många vis: saltsill, kryddsill och marinerad (inlagd) sill.
  • Skillnaden mellan strömming och sill är till största delen språklig. I Östersjön norr om Kalmar kallas den strömming och den som fångas på västkusten eller i Skåne kallas sill. Strömmingen är något mindre och magrare än sillen, eftersom det är lägre salthalt i Östersjön.
  • Skarpsill, med det latinska namnet Sprattus sprattus, förädlas till ansjovis eller brisling. Just ansjovis är en inläggning där skarpsill kryddas och lagras i tunna.
  • Tandkräm, citron, kaffe eller rostfritt stål får bort sillukten från händerna.