Flygplatsen vidgar vyerna

Trots att flyglinjen Kalmar-Berlin läggs ner, ser Kalmar Öland Airport Tyskland som en prioriterad marknad, även framåt. Fler och fler inser värdet av att flyga från Kalmar. Och charterutbudet är dessutom hetare än någonsin.

– Passagerarantalet har ökat sex år i rad. Bara under januari–april i år ökade antalet resenärer med nio procent från redan höga siffror, säger Karin Lagerlöf, affärsutvecklare på Kalmar Öland Airport.
Beskedet om att reguljärtrafiken till Berlin ska läggas ner den 26 juni var så klart tråkigt, men inget som flygplatsen styr över. Flygoperatören Sparrow Aviation fick nya förutsättningar och ansåg sig inte ha flygkapacitet nog för att trafikera Kalmar i sommar.

– Det är många faktorer som spelat in för Berlinlinjen. Exempelvis har Berlins nya internationella flygplats, Brandenburg, som var tänkt att fungera som en hubb för vår region, ännu inte öppnat. De två bolag som trafikerat sträckan har heller inte fått igenom samarbetsavtal med något av de tyska flygbolagen, en förutsättning för att framför allt affärsresenären ska kunna flyga smidigt med ett biljettköp och bara en incheckning hela vägen mellan Kalmar och sin slutdestination. Saker och ting hade troligtvis sett helt annorlunda ut om dessa bitar fallit på plats, säger Karin Lagerlöf.
Tyskland är dock inte ute ur bilden för Kalmar Öland Airport.
– Det är klart att vi vill hitta en lösning. Näringslivet efterfrågar möjligheter söderut och besöksnäringen jobbar mycket mot den tyska marknaden, så det är naturligt att ha Tyskland med i utbudet. Men för att en linje ska bära sig så behövs också privatresenären härifrån. Det vill säga platsen dit man flyger måste vara attraktiv som besöksmål. Och i det perspektivet är det få städer i norra Europa som överträffar Berlin.
Den reguljära trafiken till Arlanda och Bromma fortsätter precis som vanligt, med cirka 50 avgångar i veckan med tillägget att SAS har lagt till en tur på lördagar under sommaren. Sedan Kalmarflyg blev BRA, Sveriges nya inrikesbolag, har samarbetet med Finnair och Brussels Airlines utvecklats. Det innebär att det går ännu smidigare att flyga till Helsingfors och Bryssel från Kalmar via Bromma.
– Samma gäller Arlanda och det utbud som finns därifrån till hela världen. Varför inte påbörja resan här i Kalmar och fortsätta med SAS direktlinje från Stockholm till Los Angeles eller till Hong Kong? Det kan knappast bli smidigare med en enda incheckning och ett kort stopp på Arlanda, säger Karin Lagerlöf.
Flera researrangörer har valt att ha med Kalmar Öland Airport i sitt utbud. Bland annat satsar Fritidsresor stort i sommar med avgångar till Cypern, Sardinien, Kreta och Rhodos. Det finns också resor från Kalmar till Mallorca, Kroatien och Sicilien.
– Det är rekordmånga charterdestinationer härifrån i sommar. Så nu är det enkelt att påbörja semestern på hemmaplan, säger hon.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Kalmar Öland Airport

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.