En kanadensare i en kanadensare

Fler och fler upptäcker hur avslappnande det är att paddla kanot en skön sommardag. För den nyinflyttade kanadensaren Albert Chalmers ligger det extra varmt om hjärtat. Att hyra just en kanadensare från Oskarshamns kanotklubb gick inte heller det att motstå.

Albert Chalmers

Kanotturer via Oskarshamns kanotklubb i Stångehamn har blivit riktigt populärt. På bilden syns kanotentusiasten Albert Chalmers från Kanada, numera bosatt i Påskallavik, och ordföranden i klubben, Stefan Sämfors, sittandes i en kanadensare.

– Började paddla kanot redan vid fem års ålder. Sedan har det fortsatt varje sommar, ofta med pappa och hans vänner, berättar Albert Chalmers, numera 26 år och fotograf på Stadsmagasinet.
Efter flytten till Sverige förra året, har suget efter kanotäventyr bara vuxit sig starkare. Som kanadensare ligger det praktiskt taget i blodet – kanoten har spelat en stor roll i Kanadas historia och traditioner. Den fanns i många år till och med på deras mynt!
– Naturen är mitt rätta element, där jag trivs allra bäst. Mitt mål är att en dag paddla i minst en månad längs Mackenzie River i norra Kanada, göra upp en eld om kvällarna och bo i tält om nätterna. En flykt från samhället där det bara är naturen och jag, säger han.
En övning som dock kräver en hel del förberedelser. På Oskarshamns kanotklubb i Stångehamn finns både kajaker och kanadensare för uthyrning till en billig penning.
– Det har blivit otroligt populärt att hyra kanot. Vi har grupper och nybörjare som vill testa på, flera gånger i veckan. Just när det gäller kajakerna vill vi att de först går en prova på-kurs hos oss på tre timmar, eftersom det är så lätt att välta med en kajak, säger ordföranden Stefan Sämfors och fortsätter:
– Det är verkligen helt underbart att ta med picknickkorgen och paddla ut med kajaken till en av öarna en lördag. Njuta av lugnet, höra havsfåglarna och se uttrarna simma omkring. Man upplever inte naturen på samma sätt med motorbåt. Det här och utförsåkning är det bästa jag vet!
Något som får starkt medhåll av Albert Chalmers, som efter sin första färd med en kanadensare i Sverige knappt kan hålla sig inför nästa tur.
– Ville paddla mer! Kommer nog att hyra en kanot redan nästa helg.

Text & foto: Kristin Ekstrand

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.