Upptäck Oskarshamn – på cykel

Oskarshamn vimlar av smultronställen. Men även resan dit kan vara en del av upplevelsen! Följ med på min cykelresa genom Oskarshamn – du får alla tips du behöver för en lyckad utflykt på två hjul.

KP5

Det finns mängder av ställen i kommunen som du kan besöka genom att cykla, så som Fingerkrokens golfrestaurang i Skorpetorp.

Som inflyttad värmlänning och inbiten cykelfantast brukar jag ofta ta mig runt i min nya hemstad på cykel. Har insett hur mycket det finns att upptäcka, speciellt om sommaren. Att cykla är dessutom ett härligt, sunt och smidigt sätt att ta sig fram på!
Därför bestämde jag mig för att den här sommaren skulle jag upptäcka allt vad kommunen har att erbjuda – på cykel förstås.
Första stoppet var givet. På Fingerkrokens golfrestaurang i Skorpetorp får du antagligen en av kommunens bästa utsikter på deras stora uteservering. Varje vardag serveras vällagad och god husmanskost till lunchen, men är man bara lite fikasugen finns det mycket fikabröd att välja mellan.
När du redan är här skulle jag varmt rekommendera att låna en klubba och slå några slag på ranchen. En aktivitet som passar hela familjen.
På vägen hem är det perfekt att stanna till vid Källströmsgården i Påskallavik eller Stenhuggarmuseet i Vånevik för en kulturell upplevelse.
Havet är kanske det bästa med Oskarshamn. Det finns gott om badplatser och i Ernemar finns det även ett nyöppnat sommarcafé. Perfekt när det börjar knorra i magen. Smultronställena är många. Här nedan får du fler tips på ställen du kan besöka på cykel:

Hycklinge hage. B41A1569Om du verkligen vill uppleva den småländska naturen måste ni gå Ostkustleden. Fem kilometer från Oskarshamns centrum hittar du starten i Hycklinge hage. Hela leden är 16 mil lång, uppdelad i åtta etapper på ungefär två mil var. Så det finns alla möjligheter att bara gå vissa delar av leden om man inte orkar gå 16 mil, dessutom finns det en övernattningsstuga vid varje etappslut. Under din vandring går du genom skogar, längs fler insjöar och kustbandet. I Hycklinge hage finns flera parkeringsmöjligheter. Så det är bara att låsa cykeln, leta upp de gula markeringarna som markerar leden och ge sig ut i skogen. Jag är supertaggad!

KP1Eckern. När man är klar med vandringen på Ostkustleden är det perfekt att hoppa upp på cykeln och köra vidare till sjön Eckern, som bara ligger någon kilometer bort från Hycklinge hage. Det här är kanske Oskarhamns finaste sjö. Vill man inte bada finns det gott om klippor där man bara kan sitta och njuta av naturen. Som ro för själen.

Källströmsgården.KP4 I hjärtat av Påskallavik ligger Källströmsgården. Det är nästan omöjligt att missa huset med den uppseendeväckande trädgården. Den pryds nämligen med konstverk av Arvid Källström, bland annat en naken dam. Kliv gärna in i huset och beskåda olika konstutställningar eller ta en fika i trädgården. 2011 fick Källströmsgården nationell uppmärksamhet när Arvids barnbarn Håkan Juholt blev partiordförande i Socialdemokraterna.

B41A1935Stenhuggarmuseet.  I Vånevik ligger det mysiga Stenhuggarmuseet. Redan 1870 började man bryta sten här och landskapet är bevarat i sitt ursprungliga skick. Museet är utomhus och det finns möjlighet att gå en 22 kilometer lång vandingsled genom stenhuggarlandskapet där man bland annat får titta in i ett stenhuggarhem fårn 1930-talet. Väl värt ett besök och det är gratis att upptäcka Stenhuggarmuseet! Om du är badsugen när du ändå är i Vånevik så skulle jag tipsa om badplatsen där också. Jättemysigt!

Stensjö by. KP2Wow! Jag blir alltid lika fängslad av den fantastiska naturen och vyerna när jag är i Stensjö by. Bara grusvägen ner till byn är en upplevelse i sig med alla vackra gärdsgårdar. Här kan du njuta av naturen, hälsa på alla djuren, uppleva ett stycke kulturhistoria och gå flera vackra leder. Packa ner en stor fikakorg för det finns flera platser med bord där du kan äta. Mitt absoluta favoritställe att ta med min familj till när de kommer på besök från Värmland. Och du vet väl att delar från Barnen i Bullerbyn spelades in här?

KP6Golfklubben, Skorpetorp. Efter en smaskig lunch på Fingerkrokens golfrestaurang passar jag även på att slå några slag på golfranchen. Det är så himla bra för du får låna klubba gratis av Oskarshamns golfklubb. Sedan kostar poletten för att få 30 bollar bara 20 kronor. Men ännu en gång inser jag att jag och golf inte går ihop. Jag önskar att det vore annorlunda, men min sambo får sig i alla fall ett gott skratt över hur dålig jag är.

Ernemar. KP3Det bästa Oskarhamn har att erbjuda är ju havet! Och man behöver inte åka alls långt! Vid Ernemar kan man spana in alla fina båtar som ligger förtöjda vid småbåtshamnen eller hitta en egen klippa för sol och bad. Är man sugen på något gott, i mitt fall en kall glass, håller Ernemars sommarcafé öppet varje dag under sommaren. Toppenbra ju! Fortsätter man en liten bit längre ut hittar man Gunnarsö där det finns aktiviteter för hela familjen. Om vanlig golf inte är min grej så är minigolf definitivt det. Spik och jag jublar av glädje. Nytt för i år är en nybyggd motorikbana för alla kids. Jättekul initiativ.

Text: Kristin Persebo
Foto: Albert Chalmers

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.