Uppdrag: rädda Östersjön

Efter 20 års förberedelser är det äntligen dags. Nu ska hamnen i Oskarshamn saneras! Missa inte startskottet – invigningen sker på Badholmen den 27 september.

– Det känns otroligt roligt att kunna säga: nu börjar vi! Helt fantastisk känsla efter så lång tid av planering, säger Bodil Liedberg Jönsson, chef för strategiska utvecklingsprojekt på Oskarshamns kommun, bland annat hamnsaneringen.
Tisdagen den 27 september hälsas allmänheten välkommen till invigningsceremonin som äger rum på Badholmens scen klockan 18.30. Björn Risinger, Naturvårdsverkets generaldirektör, håller invigningstal. Naturvårdsverket finansierar merparten av saneringsprojektet, 433 av 510 miljoner kronor. Resterande står Saft AB (41 miljoner kronor) och Oskarshamns kommun (36 miljoner kronor) för.
– Det är en väldigt omfattande sanering, men Oskarshamns hamn bedöms också vara Östersjöns största källa för spridning av dioxiner. Vi är väldigt glada över att ha ett samarbete med Naturvårdsverket för att ta tag i det här stora miljöproblemet, säger Bodil Liedberg Jönsson.
Målet med saneringen är minska spridningen av föroreningar med 90 procent. En stor utmaning, men tack vare 20 års förberedelser och ett gott samarbete mellan Oskarshamns kommun, Länsstyrelsen i Kalmar län, Naturvårdsverket, entreprenören Envisan och projektledningskonsulterna Empirikon ska hamnen vara sanerad redan 2018.
Muddringen börjar i samband med invigningen och pågår sedan ända in i november för att återupptas i april/maj när vinterkylan avtagit. Varje morgon och kväll under muddringsperioderna, sju dagar i veckan, kommer sediment från hamnbassängens botten att transporteras via lastbilar till den specialbyggda deponin på Storskogen. Det blir en hel del – runt 500 000 kubikmeter förorenade sediment ska filtreras på plats i industrianläggningen på Oceankajen. Det skulle nästan kunna fylla hela Globen.
– Därför är också deponin på Storskogen lika stor som tio fotbollsplaner, säger Bodil Liedberg Jönsson.
För varje kubikmeter sediment sugs också dubbelt så mycket vatten in via mudderverket. Vattnet pressas sedan ut i anläggningen och renas, för att kunna släppas tillbaka i hamnbassängen igen.
– När muddringen är klar kommer vi inte bara få en renare hamn, utan också ett renare hav. Det känns fantastiskt bra att få vara med och rädda Östersjön!

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Invigningen – 27 september

Invigningen av hamnsaneringen sker på Badholmens scen klockan 18.30 den 27 september. Alla är välkomna att delta. Björn Risinger, Naturvårdsverkets generaldirektör, håller tal och inviger muddringen. Servering av korv med bröd, mudderbakelse och kaffe. Det blir också vernissage på temat ”Under ytan” med konstverk skapade av årskurs 4-6 i Oskarshamn och musikunderhållning av Estetprogrammet.

skarmavbild-2016-09-08-kl-10-19-43

skarmavbild-2016-09-08-kl-10-19-53

 

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.